Mainos

Demarit ja vihreät neuvotteluihin Saksassa

Viime viikonlopun vaaleissa täpärästi valta-asemansa säilyttäneet sosiaalidemokraatit ja vihreät ovat aloittaneet neuvottelut uuden hallituksen muodostamisesta Saksaan.

Kyseessä olivat vasta alustavat neuvottelut ennen maanantaina alkavaa varsinaista vääntöä, mutta vihreät vihjasivat jo yrittävänsä sisällyttää hallitusohjelmaan kiisteltyjä polttoaineverojen korotuksia.

Vihreät nostaisivat tuntuvasti dieselpolttoaineen, lämmitysöljyn, lentokoneiden polttoaineen ja hiilen verotusta. Verorahat puolue käyttäisi tuuli- ja aurinkovoiman tukemiseen ja julkisen liikenteen kehittämiseen. Monet teollisuuden johtohahmot ovat ilmaisseet huolensa uusista korotuksista ja pohtivat, kestääkö maan ennestäänkin horjuva talous niitä.

Hallituskumppanit SPD ja vihreät lienevät eri linjoilla myös vihreiden ehdotuksista nopeusrajoitusten asettamisesta maan moottoriteille ja nk. Tobinin veron käyttöönotosta valuuttakeinottelun estämiseksi. SPD vastustanee lisäksi vihreiden ajatuksia kannabiksen laillistamisesta.

Vihreiden arvellaan myös haluavan itselleen neljännen ministerinsalkun, auttoihan puolueen mainio vaalimenestys liittokansleri Gerhard Schröderin koalitiota pysymään vallankahvassa. Suuria erimielisyyksiä kolmiviikkoisiksi kaavailluissa neuvotteluissa ei kuitenkaan odoteta syntyvän, sillä puolueet mainostivat jo vaalikampanjoissaan jatkavansa nelivuotista yhteistyötään.

Neuvottelujen alkua varjostivat myös puheet Saksan ja Yhdysvaltojen suhteiden heikkenemisestä. Yhdysvaltojen presidentin George Bushin mm. kerrottiin kieltäytyneen puhumasta Schröderille puhelimessa maanantaina. Schröder torjui kuitenkin moiset puheet. -Jos puoletkin niistä tiedoista, mitä maailmassa julkaistaan, olisi totta, olisivatpa asiat hyvin, hän puuskahti.

Saksan uuden hallituksen on määrä aloittaa tehtävässään lokakuun puolivälissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.