Demarit epäilevät: Hallitus rukkaa perustuslakiryhmän tuloksia

Sosiaalidemokraatit epäilevät, että hallitus vielä rukkaa kolmen suurimman puolueen ministeri Christoffer Taxellin (r.) johtamassa perustuslakikomiteassa sopimia esityksiä ennen kuin ne tuodaan eduskuntaan. Pääministerin sijainen valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) vakuutti eduskunnan kyselytunnilla, että kyse on keskustan, kokoomuksen ja SDP:n neuvottelutuloksesta, joka tuodaan eduskuntaan.

Epäilyksen varjon hallituksen ylle heitti SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma. Hän huomautti, että hallitus on muuttanut ennenkin parlamentaarisesti valmisteluja esityksiä, kuten turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa, vaalijärjestelmässä ja vaalirahoituksessa.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen kysyi, onko Kataisenkin mielestä hyvä asia, että presidentti voi osallistua jatkossa EU:n huippukokouksiin

Kataisen mukaan ainakin hallituspuolueiden edustajat neuvottelivat sopimusta puoluejohtonsa mandaatilla. Kyse on kompromissista, jossa kaikki eivät saaneet mitä halusivat.

- Nykyinen olotila jatkuu, eli ulkopolitiikkaa johtaa presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Tiettyjä osia parlamentarisoidaan, eli tavoite siitä, että menisimme kohti normaalia pohjoismaista parlamentarismia kohti otti pienen askeleen, Katainen sanoi.

Kansa vai tupaillat?

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie piti komitean esitystä presidentin vallan leikkaamisena eikä kansanvaltaistamisena. Komitean esityksen mukaan myös ulkopoliittisessa päätöksenteossa valtioneuvoston ja presidentin ristiriidat ratkaisee eduskunta. Lapintien mielestä eduskunta tekee niin kuin valtioneuvosto tahtoo.

- Kumpi edustaa paremmin kansanvaltaa, kansan suoraan valitsema presidentti vai pääministeri, joka valitaan keskustan tupailloissa, Lapintie kysyi.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) yritti hillitä tunteita muistuttamalla, että koko perustuslaki lähtee yhteistoiminnan periaatteesta eikä suinkaan riitelystä.

Kimmo Sasi (kok.) hämmästeli, että vasemmisto ei pidäkään enää eduskuntaa korkeimman vallan haltijana maassa ja kehotti lukemaan SDP:n Forssan julistusta vuodelta 1903, jossa vaadittiin valtaa kansalle ja sitä edustamaan eduskuntaa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat