Mainos

Urpilainen ja Rinne kinasivat kehysriihipäätösten avaamisesta

Kesällä käytävistä hallitusneuvotteluista voi tulla ennakoituakin tiukemmat, jos SDP:n puheenjohtaja vaihtuu.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne on valmis arvioimaan uudestaan kehysriihessä tehdyt päätökset, jos hänet valitaan puolueen johtoon.

- Tulisin yrittämään päätösten avaamista, jos eduskuntaryhmä ja puoluehallitus ovat sitä mieltä, että se kannattaa, kun hallitusohjelma käsitellään uudestaan minihallitusneuvotteluissa.

Rinne ja istuva puheenjohtaja Jutta Urpilainen kohtasivat tänään Helsingissä viimeisen kerran ennen ensi viikon puoluekokousta, jossa puheenjohtaja valitaan.

Rinne toisti aiemman kantansa siitä, että valtion omaisuuden myymisestä saatavat 1,9 miljardia euroa olisi pitänyt käyttää kokonaisuudessaan työpaikkojen luomiseen - ei velan lyhennykseen, kuten osittain nyt tehdään. Myös lapsilisäpäätös pitäisi Rinteen mukaan miettiä uudestaan.

Urpilaisen mielestä kehysriihipäätöksiä ei pitäisi missään nimessä avata, koska ne on jo hyväksytty puolue-elimissä. Avaaminen myös loisi epävarmuutta ja näyttäisi huonolta luottoluokittajien silmissä.

- On hirveän huolestuttavaa, jos SDP:ltä tulee sellainen viesti, että SDP haluaa avata kehyspäätökset eikä toimeenpanna niitä, Urpilainen kimpaantui.

Hän korosti, että valtion rahoitus yksin ei riitä työpaikkojen luomiseen.

Ay-liikeen ja SDP:n rooleista eripuraa

Kehyspäätösten lisäksi kiivasta sanaharkkaa herätti vanha telakkapäätös. STX:n Turun telakka menetti suuren laivatilauksen Ranskaan joulukuussa 2012.

Rinteen mielestä tilaus meni ohi sen vuoksi, että kokoomus piti telakkaa auringonlaskun alana ja SDP pysyi hiljaa. Urpilainen taas puolusti hallitusta sillä, että telakan tukeminen olisi ollut lainvastaista.

Väittelyssä nousi vahvasti esiin kilpailijoiden nykyinen asema. Rinnettä vaivasi se, että viime vuosina ay-liikkeen vaikutus SDP:hen on ollut hakusessa.

- Meille on tullut tunne, että meitä tarvitaan hallituksen tukipolitiikkaan, esimerkiksi palkkaratkaisun tekemiseen. Kun tulee isoja työpaikan menetyksiä, apua ei tahdo löytyä, hän jatkoi.

Urpilainen korosti, että ay-liike on etujärjestö, josta ei voida sanella SDP:lle, mitä tehdään. Hallitus ja puolue tekevät Urpilaisen mielestä omat ratkaisunsa. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.