David Bowien poika rikkoi hiljaisuuden – jakoi koskettavan kirjeen lääkäriltä

David Bowien poika jättäytyi sosiaalisesta mediasta isänsä kuoltua. Nyt hän rikkoi hiljaisuuden jakamalla lääkärin kirjeen Twitterissä.

Elokuvaohjaaja Duncan Jones kertoi isänsä laulaja ja taiteilija David Bowien kuolemasta viikko sitten maanantaina. Suru-uutiseen hän lisäsi, ettei aio olla internetissä hetkeen.

Jones uudelleen twiittasi sunnuntaina palliatiivisen hoidon lääkärin Mark Taubertin kirjoittaman kirjeen, jossa hän kiittää David Bowieta. Alun perin kirjeen oli jakanut Twitterissä Marie Curie -organisaatio.

Jos twiitti ei näy, katso se täältä.

Palliatiivisen hoidon tarkoitus on tarjota parantumattomasti sairaille ja kuoleville ihmisille mahdollisimman hyvä elämänlaatu. Tarkoitus on siis lievittää niin fyysistä kuin henkistäkin kärsimystä. Saattohoito on osa palliatiivista hoitoa.

Kirjeessä Taubert kiittää Bowieta, jonka hiljainen ja yksityinen taistelu syöpään vastaan ja jäähyväislevy ovat antaneet lohtua ja työkaluja lääkärin työhön palliatiivisessa hoidossa. Hän kertoo keskustelustaan erään potilaan kanssa, joka oli vastaikää saanut tiedon, että hänellä on elinaikaa noin vuoden verran.

– Puhuimme kuolemastasi ja musiikistasi ja sitä kautta aloimme puhua monista painavista aiheista, joista ei aina ole yksinkertaista puhua ihmisen kanssa, jonka loppu on lähellä, Taubert kirjoittaa.

Hän jatkaa kiittämällä Bowieta tämän viimeisestä albumista, Blackstarista, jonka Bowie oli tehnyt ennen kuolemaansa ja jolla on ollut suuri merkitys lääkärille ja ihmisille, joiden kanssa hän työskentelee.

– Albumisi on täynnä vihjeitä, viittauksia ja vinkkejä. Kuten aina, et ole tehnyt tulkinnasta liian helppoa ja ehkä se juuri onkin tarkoituksena.

Taubert puhuu myös siitä, että viimeiset kuvat, joita Bowiesta otettiin, näyttivät hyvännäköisen, siistiin, istuvaan pukuun pukeutuneen miehen, joka kumoaa käsityksiä viimeisten viikkojen möröistä, joita ihmisillä on.

Jos kuva ei näy katso se täältä.

Hän puhuu myös siitä, kuinka Bowie on todennäköisesti saanut oireenmukaista ja hyvää hoitoa, eikä ole joutunut kärsimään tarpeettomasti.

Taubert kirjoittaa myös olettavansa, että kuoleman hetkellä muusikon on annettu nukkua rauhassa pois, eikä häntä ole tarpeettomasti alettu elvyttää. Elvytys harvoin tehoaa terminaalivaiheen syöpäpotilaisiin ja toimenpide on fyysisesti raju.

Kiitosten jälkeen lääkäri palaa kirjeessään keskusteluun, jota kävi potilaansa kanssa. Hän toteaa, että Bowien rauhallinen kuolema auttoi potilasta miettimään sitä hetkeä, kun tulee aika nukkua pois.

– Mietimme yhdessä, ketkä kaikki ovat olleet ympärilläsi, kun vedit henkeä viimeisen kerran ja pitikö kukaan sinua kädestä. Uskon, että tämä oli äärimmäisen tärkeä näkökulma, joka hänellä on mielikuvissaan omasta kuolinhetkestään.

Lue liikuttava kirje kokonaisuudessaan täältä.

Lue myös:

    Uusimmat