Mainos

Danisco: Säkylän sokeritehtaan kohtalo kiinni myös viljelijöistä

Suomen ainoan sokeritehtaan tulevaisuus joutui vaakalaudalle, kun EU päätti eilen leikata unionialueen sokerintuotantoa.

Tanskalainen Danisco ei vielä tänään tehnyt päätöstä lopettamisuhan alla olevan Säkylän sokeritehtaan kohtalosta. Yhtiö korostaa ratkaisun riippuvan myös siitä, jatkavatko viljelijät sokerijuurikkaan tuotantoa.

- EU:n päätös johtaa siihen, että sokerijuurikasta on tulevaisuudessa vaikeampi saada. Meidän pitää saada varmuus siitä, mitä suomalaisviljelijät aikovat tehdä, sanoi Daniscon varatoimitusjohtaja Mogens Granborg.

Suomen ainoan sokeritehtaan tulevaisuus joutui vaakalaudalle, kun EU päätti eilen leikata unionialueen sokerintuotantoa. EU lupaa viljelijöille tukia tuotannon lopettamisesta ja Säkylän tehtaan omistajille noin 40 miljoonaa tehtaan sulkemisesta.

Granborg ei suostunut torstaina arvioimaan lainkaan Säkylän tehtaan tulevaisuutta. Hän kuitenkin korosti, että yhtiön Ruotsin ja Tanskan isojen sokeritehtaiden tuotanto on huomattavasti kannattavampaa kuin Säkylän tehtaan.

- Eikä tämä ole kritiikkiä, sillä luonnollisestikin suuri tehdas on pientä kannattavampi. Ruotsin ja Tanskan tehtaamme ovat kolme neljä kertaa suurempia kuin Suomen.

- Ruotsissa ja Tanskassa turvaamme tuotantoamme ostamalla lisää sokerijuurikaskiintiöitä. Pystymme korvaamaan osan kiintiömenetyksistä, kun viljelijät ovat halukkaita maksamaan osan hinnasta, korosti Granborg.

"Kannattavuus ratkaisee"

Granborgin mukaan lopullinen päätös Säkylän kohtalosta vie viikkoja tai kuukausia. Samoilla linjoilla on tehtaan vähemmistöomistaja elintarvike- ja rehuyhtiö Lännen Tehtaat.

- Olemme päivittäin yhteydessä Daniscon kanssa. Teemme uusia kannattavuuslaskelmia, ja tilanteen pitäisi ratketa lähikuukausina, sanoi Lännen Tehtaiden toimitusjohtaja Matti Karppinen.

Lännen Tehtaat ei pidä päätöksenteossa ratkaisevana EU:n tarjoamaa tehtaan sulkemisrahaa, vaan nimenomaan tehtaan kannattavuutta. Danisco vaikuttaa olevan hieman toisella kannalla.

- EU:n tarjoamat korvaukset sekä viljelijöille että teollisuudelle ovat huomattavia. Kannattavuus on vain yksi tekijä, painotti Granborg.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.