”Crohnin tauti” olikin ketsuppipussi – nainen kärsi kivuista kuusi vuotta

Kuusi vuotta tuloksetta Crohnin taudin takia hoidetun brittinaisen suolistosta löytyi leikkauksessa oireet selittävä vierasesine: ketsuppipussi.

Pahat vatsakivut ja turvotus saivat Wexham Parkin sairaalan lääkärit diagnosoimaan potilaallaan ensin Crohnin taudin. Kuuden vuoden jälkeenkään 41-vuotiaan naisen oireet eivät hellittäneet, ja toivo laitettiin leikkaukseen.

Vatsaontelon tähystysleikkauksessa paljastui yllätys. Lääkärit paikansivat ohutsuolesta tulehduspesäkkeen, jossa näkyi pari muovikäärettä ketsuppimerkki Heinzin logolla. Muovikappaleet, jotka näyttivät olevan peräisin ketsuppipussista, olivat lävistäneet suolen seinämää.

Crohnin taudin oireita

 • Vatsakivut
 • Ripuli ja veriuloste
 • Tihentynyt ulostustarve
 • Kuumeilu
 • Laihtuminen
 • Väsymys ja pahoinvointi
 • Oksentelu
 • Nivelkivut
 • Peräaukon seudun vaivat

Lähteet: Terveyskirjasto, Crohn ja Colitis ry

Naisella itsellään ei ollut muistikuvia tilanteesta, jossa muovia olisi voinut päätyä hänen suolistoonsa. Joka tapauksessa tulehtuneen massan ja muovin poiston jälkeen naisen oireet hävisivät miltei samantien eivätkä tiettävästi palanneet.

Tätä on pidetty ensimmäisenä tiedossa olevana tapauksena, jossa nielty ja sittemmin suolistoa lävistänyt vierasesine on aiheuttanut Crohnin tautia jäljitteleviä oireita. Tutkijoiden mielestä tavanomaiseen hoitoon reagoimattomilla potilailla on syytä ottaa huomioon myös tämän tyyppiset mahdollisuudet.

BMJ:n raportissa huomautetaan, että yleensä vierasesineet kulkeutuvat ruoansulatuskanavan kautta itsestään ulos. Mikäli näin ei käy, suolistoon voi tulla tukkeumia tai reikiä, joista taas voi seurata esimerkiksi vatsakipuja, kuumetta, pahoinvointia, oksentelua ja ripulia. Tähystys tai leikkaus on kuitenkin harvemmin tarpeen. 

Tapauksesta raportoi alun perin British Medical Journal jo vuonna 2013, mutta se on noussut nyt uudestaan julkisuuteen. Suomessa aiheesta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Lähteet: BMJ, The Guardian, BBC

Tulehduksellinen suolistosairaus kuihdutti Janin sairaalakuntoon

Tulehduksellista suolistosairautta sairastava Jani Toivonen kertoi elämästään sairauden kanssa Hyvää Elämää -ohjelmassa maaliskuussa 2017. Mukana oli myös sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila.

26:37

Lue myös

  Uusimmat

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja