CP-vammaista pidettiin vuorokausi eristyksissä vaipat yllään – ei päässyt käymään ulkona: "Ei ihmisarvon mukaista kohtelua"

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on antanut huomautuksen Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymälle lainvastaisista menettelystä ja laiminlyönneistä CP-vammaisen henkilön hoidossa. Ratkaisun mukaan potilaan kohtelu huone-eristyksen aikana oli ihmisarvoa loukkaavaa.

CP-vammainen potilas joutui Päijät-Hämeen keskussairaalan psykiatrian osastolla eristyshuoneessa esimerkiksi syömään istuen ohuella patjalla kertakäyttöastioin. Vammansa takia hänen oli hyvin vaikea syödä näin.

– Tämä ei ollut ihmisarvon mukaista kohtelua eikä laadultaan hyvää terveyden- ja sairaanhoitoa, Sakslin toteaa.

Potilas oli eristyksissä yli vuorokauden, ja koko tänä aikana hänellä oli yllään vaipat. 

Potilaalle olisi apulaisoikeusasiamiehen mukaan aktiivisesti pitänyt tarjota mahdollisuutta päästä vessaan ilman, että hänen olisi tarvinnut sitä aina erikseen pyytää. Sakslinin mukaan hän ei ole voinut varmistua siitä, onko näin menetelty.

– Puutteellisten potilasasiakirjamerkintöjen vuoksi en ole voinut vakuuttua siitä, toteutuiko kantelijan (potilaan) oikeus ihmisarvoiseen kohteluun ja laadultaan hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon näiltä osin, ratkaisussa todetaan.

Potilas ei koko eristysaikana päässyt käymään ulkona, koska henkilökunnalla ei ollut aikaa avustaa pyörätuolia käyttävää potilasta.

Apulaisoikeusasiamies velvoitti hyvinvointikuntayhtymän hyvittämään potilaalle häneen kohdistetut perus- ja ihmisoikeuksien loukkaukset.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat