Halvaantunut vietiin putkaan ilman pyörätuoliaan, joutui ulostamaan lattialla kyljellään maaten – oikeusasiamies: Ihmisarvoa loukattiin

Eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan ilman pyörätuoliaan putkaan viedyn ihmisarvoa loukattiin. 

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen on antanut päätöksen kantelussa, jossa alaraajahalvaantunut henkilö oli kuljetettu ilman pyörätuoliaan poliisivankilaan, jonka tilat olivat liikkumisesteiselle sopimattomat.

Henkilö oli muun muassa joutunut ulostamaan eri puolille putkaa kyljellään maaten.

Putkaan henkilö oli viety poliisiauton takatilan lattialla. Tieosuudella on välillä ollut jopa 100 km/h -nopeusrajoitus. Tästä asiasta oikeusasiamies on ottanut oman aloitteen käsiteltäväksi koskien poliisiautojen kuljetusturvallisuutta.

Oikeusasiamiehen mukaan henkilön kohtelussa säilössäpidon aikana on loukattu hänen ihmisarvoaan sekä Suomen perustuslaissa, Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ja YK:n vammaisyleissopimuksessa taattuja oikeuksiaan.

Poliisilaitokselle huomautus

Oikeusasiamies on kiinnittänyt poliisilaitoksen huomiota muun muassa tilojen esteettömyyden puutteisiin ja antanut poliisilaitokselle huomautuksen.

Oikeusasiamies on pyytänyt Poliisihallitusta hankkimaan kustakin poliisivankilasta selvityksen, miten niissä on otettu huomioon vammaiset ja liikkumisesteiset asiakkaat. 

Lisäksi oikeusasiamies on pyytänyt Poliisihallitusta antamaan selvityksistä oman lausuntonsa ja harkitsemaan ohjeistuksen antamista näistä asioista.

Oikeusasiamies esittää Poliisihallituksen harkittavaksi, olisiko poliiseille syytä järjestää koulutusta vammaisten henkilöiden oikeuksista ja olisiko niistä syytä antaa yleistä ohjeistusta. Lisäksi oikeusasiamies on esittänyt, että valtio hyvittää kantelijalle häneen kohdistuneet loukkaukset.

Lue myös:

    Uusimmat