Mainos

Concorde lentää taas

Ääntä nopeampi Concorde-matkustajakone nousi tänään ensimmäiselle kaupalliselle lennolleen runsas vuosi sitten Pariisissa sattuneen onnettomuuden jälkeen.

Air Francen lento AF002 New Yorkiin lähti Pariisin Charles de Gaullen lentokentältä vajaa parikymmentä minuuttia aikataulusta jäljessä kello 12.47 Suomen aikaa. Kone laskeutui John F. Kennedyn lentokentälle New Yorkiin noin neljä tuntia myöhemmin.

Muun muassa Ranskan ja Britannian liikenneministerit Jean-Claude Gayssot ja John Spellar sekä brittiläinen rocktähti Sting olivat 92 matkustajan joukossa.

Concorden reittilennot olivat olleet pysähdyksissä siitä lähtien, kun 113 ihmistä menetti henkensä Concorde-turmassa viime vuoden heinäkuussa Pariisissa Charles de Gaullen lentokentän tuntumassa. Britannian ja Ranskan ilmailuviranomaiset määräsivät Concorden lentokieltoon onnettomuuden jälkeen.

British Airways (BA)-yhtiöllä on seitsemän Concorde-konetta ja ranskalaisella Air Francella viisi. BA:n ensimmäinen turman jälkeinen Concorde-reittilento on perjantaina.

Concordeen, maailman ainoaan ääntä nopeammin lentävään matkustajakoneeseen, on tehty turman jälkeen useita lentoturvallisuutta parantavia muutoksia. Muun muassa lentokoneen polttoainetankkeja on vahvistettu ja koneisiin on tilattu uusia, entistä vahvempia renkaita. Concorde-turman aiheutti tutkimusten mukaan juuri renkaan puhkeaminen sekä polttoainesäiliöön tullut reikä.

John F. Kennedyn lentokentällä New Yorkissa Concordea oli vastassa mm. kaupungin eroava pormestari Rudy Giuliani. Hän on sanonut Concorden lentoa tärkeäksi osoitukseksi siitä, että kaupunki toipumassa syyskuun 11. päivän terrori-iskusta.

Concorden käyttäjiin oli tänään liittymässä myös Britannian pääministeri Tony Blair. Häntä ja hänen seuruettaan varten on vuokrattu Concorde, joka vie heidät pikavierailulle Yhdysvaltoihin tapaamaan presidentti George W. Bushia. Blair palaa jo huomenna, jolloin hän keskustelee Britanniassa vierailevan Pakistanin presidentin Pervez Musharrafin kanssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.