Cocktail-kuningas juomatrendeistä: Yksi drinkki on ylitse muiden

Brittiläiseksi cocktail-kunikaalliseksi tituleerattu Wayne Collins paljasti Makuja.fi-sivustolle drinkkimaailman kuumimmat tuulahdukset.

Yksi maailman parhaimmista baarimestareista, brittiläinen Wayne Collins vieraili lokakuun puolessa välissä ensimmäistä kertaa Suomessa. Collins saapui vierailulle alkoholi- ja ravintola-alan ammattitapahtuma FinnBariin Helsingin Wanhaan Satamaan, jossa cocktailvelho luennoi rommista.

Kiireisestä aikataulustaan huolimatta Collinsilla oli aikaa kertoa Makuja.fi-sivustolle kuumimmista cocktailtrendeistä.

– Pinnalla ovat edelleen erilaiset vintage-cocktailit ja erityisesti 1800-luvun reseptit, jotka ovat nousseet uuteen suosioon, kun vanhoista reseptikirjoista on tehty uusia painoksia. Baarimestarit ottavat oppia näistä kirjoista ja löytävät uudelleen unohdettuja klassikoita.

Collinsin mukaan ihmiset ovat yhä tietoisempia siitä, mitä suuhunsa laittavat. Tämä näkyy myös baaritiskeillä, kun ihmiset haluavat tietää yhä enemmän juomiensa sisällöstä ja osaavat myös vaatia parasta.

– Jotkut välttelevät tiettyjä sokereita. Monissa drinkeissä käytettävissä siirapeissa on erilaisia keinotekoisia sokereita, ja ihmiset haluavat nyt enemmän luonnollisia aineksia: enemmän hunajaa ja agavea, vähemmän maissisiirappia. On olemassa myös kasvava markkina alkoholittomille drinkeille eli mocktaileille, mutta yritän pysyä erossa niistä, Collins nauraa.

Tähdet ja televisiosarjat tekevät drinkeistä hittejä

Mikä sitten mahtaa olla tämän hetken kuumin drinkki maailmalla?

– Mojito on varmasti suosituin. Vielä 15 vuotta sitten juomaa sai ehkä muutamasta baarista Lontoossa. Nyt se on ehkä maailman myydyin drinkki. Kaikki tietävät, mikä mojito on ja se kertoo klassikkojuomien noususta. Baareissa käytetään vanhoja reseptejä ja keksitään ne uudelleen. Mojiton juuret ulottuvat aina 1500-luvulle asti ja nyt 2000-luvulla se on maailman suosituin cocktail.

Myös muut rommipohjaiset cocktailit ovat Collinsin mukaan edelleen kovassa nousussa. Lontoon baareissa näkyy baarimestarin mukaan erityisesti mansikkadaiquirien suosi.

– Suurta kysyntää on myös cosmopolitaneilla. Monet drinkit nousevat suosituiksi, kun niitä esitellään esimerkiksi lehdissä, tapahtumissa, elokuvissa tai tv-sarjoissa. Cosmopolitaneista tuli suosittuja Madonnan ja Sinkkuelämää-sarjan myötä. Mojitot taas lähtivät nousuun James Bondin ansiosta.

Cocktail-kuningas Wayne Collins

Wayne Collins on kansainvälisesti arvostettu ja palkittu juomakouluttaja. Hänet tunnetaan yhtenä nykypäivän taitavimpana, innovatiivisempana ja uraauurtavimpana baarimestarina. Hän aloitti baarimestarin uransa vuonna 1990 ja on sittemmin tehnyt baari-alan töitä laajasti Isossa-Britanniassa, Euroopassa, USA:ssa, Japanissa ja Australiassa. Hän on ollut mukanaavaamassa uusia baareja, konsultoinut cocktailien valmistuksessa sekä lanseerannut uusia koulutusaloitteita ja näyttelyitä.

Collins on voittanut vuosien varrella useita eri juoma-alan palkintoja. Collins konsultoi myös monia korkean profiilinmittatilaustyönä tehtyjä cocktail-tilaisuuksia, kuten BAFTA-gaalaa, elokuvien ensi-iltoja,muotinäytöksiä ja taidenäyttelyitä.Yleisesti uskotaan, että Collins on tehnyt useampia esiintymisiä TV:ssä cocktail-baarimestarina kuin kukaan muu televisiohistoriassa. Kansainvälinen lehdistö kutsuu Collinsia ”brittiläiseksi cocktail-kuninkaalliseksi”.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja