CNN: Yhdysvallat testasi kaikessa hiljaisuudessa uutta hypersoonista ohjusta

Näin hypersooniset ohjukset toimivat – suurvallat kisaavat modernien ohjusten kehittämisestä 5:20
Näin hypersooniset ohjukset toimivat – suurvallat kisaavat modernien ohjusten kehittämisestä.

Yhdysvallat testasi maaliskuussa uutta hypersoonista HAWC-ohjustaan kertomatta testistä julkisuuteen, raportoi uutiskanava CNN. Mediatietojen mukaan hiljaisuudella pyrittiin välttämään Venäjän provosoimista. 

Testi tehtiin vain päiviä sen jälkeen, kun Venäjä oli kertonut käyttäneensä omaa hypersoonista ohjustaan Ukrainassa. Yhdysvallat vahvisti venäläisohjuksen käytön, mutta vähätteli sen merkitystä sodankulun kannalta. 

Yhdysvaltalaisviranomaiset myös ihmettelivät sitä, miksi Venäjä päätti käyttää Kinzhal-ohjustaan ukrainalaista ammusvarastoa vastaan.

– Se on aika merkittävä moukari tuollaista kohdetta vastaan, kommentoi Pentagonin lehdistösihteeri John Kirby iskun jälkeen CNN:n mukaan.

Ilmasta laukaistava Kinzhal-ohjus perustuu Venäjän maalta laukaistavaan Iskander-ohjukseen. Yhdysvaltain mukaan sen uusi HAWC-ohjus on Kinzhalia teknisesti edistyneempi yliäänipatoputkimoottorinsa ansiosta. HAWC-ohjuksessa ei myöskään ole taistelukärkeä, vaan sen tuhovoima perustuu yksinomaan liike-energiaan.

CNN:n viranomaislähteen mukaan HAWC-ohjus laukaistiin B-52-pommikoneesta Yhdysvaltain länsirannikolla. Yli viisinkertaiseen äänennopeuteen yliäänipatoputkimoottorillaan kiihdyttänyt ohjus lensi noin 500 kilometrin matkan noin 20 kilometrin korkeudella.

Tällä videolla Venäjän mukaan näkyy hypersoonisen ohjuksen isku asevarastoon Ukrainassa 6:01
Tällä videolla Venäjän mukaan näkyy hypersoonisen ohjuksen isku – näin Putinin ihannoimat, "pysäyttämättömät" aseet toimivat.


Lue myös:

    Uusimmat