Video paljastaa Venäjän iskun tuhot asuinkerrostalossa – MTV Uutiset seurasi sotaa 14.1.2023

Britannia lupasi Ukrainalle taistelupanssarivaunuja – Venäjä aloitti uuden ohjusiskun 1:49
Venäjä teki tänään laajan ohjushyökkäyksen Ukrainaan. Katso MTV Uutisten raportti.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 14. tammikuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Lue lisää uutisia Ukrainan sodan tapahtumista sunnuntain seuranta-artikkelistamme.

  • Putin pani jälleen sodan johtoa uusiksi

  • Brittitiedustelu: Venäjä hallitsee todennäköisesti valtaosaa Soledaria

  • Ukrainan mukaan Soledarissa on edelleen satoja siviilejä, taistelut raivoavat

  • Venäjä aikoo nostaa asepalvelukseen kutsuttavien yläikärajaa tänä keväänä

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.25: Moldovan presidentti kertoi maan alueelta löytyneen ohjuksen palasia

Moldovan presidentti Maia Sandun mukaan maan alueelta on löydetty ohjuksen palasia. Sandu kertoi asiasta Twitter-tilillään lauantaina.

Sandun mukaan Moldovan rajavartijat olivat löytäneet ohjuksen palaset lähellä Largan kylää maan pohjoisosissa.

Sandu kertoi Moldovan tuomitsevan Venäjän lauantaiset ilmaiskut Ukrainassa.

Hän kertoi tviitissään Venäjän brutaalin sodan Ukrainaa vastaan vaikuttavan jälleen suoraan Moldovaan.

Ukrainan naapurimaa Moldovaan on saapunut satojatuhansia ukrainalaisia pakolaisia sen jälkeen, kun Venäjä lähetti joukkoja Ukrainaan helmikuussa.

18.40: Viisi kuollut Dnipron iskussa

Dnipron iskussa on kuollut ainakin viisi ihmistä, kertoo aluen kuvernööri Valentin Reznitshenko.

Haavoittuneita on hänen mukaansa ainakin 27, joista kuusi lapsia. Paikalta julkaistu video näyttää pelastustöiden olevan yhä käynnissä rakennuksen raunioissa.

Ainakin viisi kuollut ohjusiskussa Dniprossa 0:39
Video näyttää Dnipron iskun rajut tuhot.

17.28: Ainakin kymmenen loukkaantunut iskussa Dniprossa

Ainakin kymmenen ihmistä on loukkaantnut Venäjän iskussa asuinkerrostaloon Keski-Ukrainassa sijaitsevassa Dnipron kaupungissa. Loukkaantuneista kaksi on lapsia, kertoo alueen kuvernööri Reutersin mukaan.

Presidentti Volodymyr Zelenskyin kansliapäällikkö Kyrylo Tymoshenkon mukaan viisitoista ihmistä on saatu pelastettua raunioista.

Tymoshenko jakoi Telegram-kanavallaan kuvia tuhoista. Kuvien mukaan yhdeksänkerroksinen asuintalon romahtanut osittain iskun seurauksena.

16.39: Britannia: Poikkeuksellista liikehdintää Mustallamerellä

Britannian puolustusministeriö kertoo Venäjän laivaston poikkeuksellisesta liikehdinnästä Mustallamerellä Twitterissä. Ministeriön päivittäisen tiedusteluraportin mukaan ainakin kymmenen venäläistä sota-alusta lähti liikkeelle viime keskiviikkona Novorossijskin satamasta Mustanmeren koillisosassa.

Merenkäyntiä seuraavan Naval Newsin mukaan satamasta lähteneiden alusten joukossa olisi ainakin kolme sukellusvenettä ja suuri maihinnousualus Pjotr Morgunov.

Britannian tiedustelun arvion mukaan alusten poistuminen samaan aikaan satamasta kertoo todennäköisesti Venäjän havaitsemasta uhasta satamaa kohtaan. Raportissa ei tarkenneta, mikä uhka mahdollisesti olisi kyseessä.

Raportin mukaan on epätodennäköistä, että alusten yhteislähtö olisi merkki siitä, että Venäjä valmistelisi laajaa ohjusiskua mereltä käsin. Niin ikään on olisi erittäin epätodennäköistä, että kyseessä olisi laivaston valmistautuminen maihinnousuoperaatioihin.

Britannian mukaan Venäjän Mustanmeren laivasto keskittyy tällä hetkellä havaitsemaan ja estämään Ukrainan sotavoimien aiheuttamia uhkia.

Lue lisää aiheesta täältä.

16.32: Kerrostalo Dniprossa vaurioitui pahoin Venäjän ohjusiskussa – ihmisiä loukussa talon raunioissa

Presidentin kansliapäällikön Kyrylo Tymoshenkon mukaan kerrostalo Dniprossa vaurioitui pahasti Venäjän ohjushyökkäyksessä lauantaina. Rauniohin on jäänyt ihmisiä loukkuun.

Venäjä on iskenyt ohjuksin tänään myös ainakin Harkovaan, Lviviin ja Kiovaan.

15.23: Venäjän ohjuksia kerrotaan nähdyn Ukrainassa

Ilma-iskuista varoittavat hälytyssireenit ovat soineet valtaosassa Ukrainaa tänään, ja viranomaiset ovat kehottaneet kansalaisia suojautumaan Venäjän mahdollisilta hyökkäyksiltä.

Mykolajivin alueen kuvernööri Vitali Kim on kertonut, että Venäjän ohjuksia on nähty lentämässä Ukrainan eteläpuolella. Maan ilmatorjunnan kerrotaan toimivan.

15.13: Ukraina: Soledar on yhä maan armeijan hallussa

Soledarin suolakaivoskaupunki maan itäosassa on edelleen Ukrainan armeijan kontrollissa, kertovat paikalliset viranomaiset.

Aluekuvernööri Pavlo Kyrylenko sanoi televisiossa, että taistelut jatkuvat kuitenkin edelleen.

Venäjä väitti aiemmin tällä viikolla saaneen suolakaivoskaupungin haltuunsa. Kaupungissa on käyty viime aikoina kiivaita taisteluita.

Ukraina kertoi aiemmin tänään Venäjän ampuneen ohjuksia pääkaupunki Kiovaan.

Ukrainan varapuolustusministerin Hanna Maljarin mukaan Venäjä on siirtänyt valtaosan joukoistaan Donetskin ympärillä Soledariin saadakseen kaupungin haltuunsa.

– Tämä on vaikea hetki sodassa, Maljar kuvasi uutistoimisto AFP:n mukaan.

14.37: Britannia toimittaa Ukrainalle Challenger 2 -panssarivaunuja

Britannia lähettää Ukrainalle lisää aseapua, muun muassa Challenger 2 -taistelupanssarivaunuja, kertoo Britannian pääministerin kanslia Guardianin mukaan.

Britannian pääministeri Rishi Sunak keskusteli asiasta tänään puhelimitse Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Zelenskyin mukaan Britannian päätös lähettää oikeanlaisen signaalin.

Valtionjohtajat kiittelivät puhelussaan myös Puolan ilmoitusta, jossa maa tarjoutui lähettämään Ukrainalle Leopard-vaunuja.

Leopardien lähettämisestä Ukrainaan on keskusteltu viime viikkoina useissa Euroopan maissa. Aihe on noussut keskusteluun myös Suomessa.

11.00: Keski-Ukrainassa pelätään suurta ohjusiskua

Keski-Ukrainassa sijaitsevan Tšerkasy alueellinen kuvernööri varoittaa, että alueelle voi olla luvassa Venäjän suuri ohjusisku myöhemmin tänään lauantaina. Asukkaita kehotetaan hakeutumaan turvaan hälytyssireeneiden soidessa.

Samalla eteläisen Mykolajivin alueella kuvernööri Vitali Kim varoitti, että 17 venäläistä Tupolev-pommikonetta on lähtenyt lentoon lentotukikohdistaan. 

10.53: Ukrainassa ammuttu kohti kriittista infrastruktuuria – useita räjähdyksiä Kiovassa

Myös paikalla olevat uutistoimisto AFP:n toimittajat raportoivat useista räjähdyksistä Ukrainan pääkaupunki Kiovassa.

Maan viranomaisten mukaan ohjuksia on ammuttu kohti kriittistä infrastruktuuria.

10.13: Venäjä iskenyt ohjuksin Kiovaan

Venäjä on iskenyt ohjusiskuin Kiovaan tänään laamulla. Kaupungissa on kuultu räjähdyksiä. Reutersin toimittajat kertovat kuulleensa räjähdyksiä ennen hälytyssireenejä. Kansalaisia on kehotettu hakeutumaan suojaan (Reuters)

Venäläisohjus teki valtavan kuopan Kiovan alueella 0:28
Venäläisohjus teki valtavan kuopan Kiovan alueella.

9.23: ISW: Venäjän puolustusministeriö ja palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja salaisissa riidoissa

Molemmat osapuolet yrittivät ottaa kunnian kaupungin valtauksesta. Ukrainan mukaan kaupunki ei ole edelleenkään Venäjän hallussa, vaan taistelu jatkuu.

Ajatushautomo Institute for the Study of Warin (ISW) mukaan Venäjän puolustusministeriö ja palkkasotilasryhmä Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin ovat ajautuneet riitaan suljettujen ovien takana.

Ajatushautomon mukaan tähän viittaavat Soledarin suolakaivoskaupungin valtauksesta tällä viikolla annetut tiedotteet.

Aiemmin tällä viikolla Venäjän Wagner-palkkasotilasyhtiön johtaja Jevgeni Prigozhin väitti palkkasotilaidensa ottaneen kaupungin pääosin haltuunsa.

Venäjän puolustusministeriö julkaisi eilen perjantaina asiasta oman tiedotteensa.

ISW:n mukaan Venäjän puolustusministeriön tiedote herätti maassa kritiikkiä siksi, ettei siinä mainittu Wagnerin osuutta kaupungin valtauksessa. Myöhemmin ministeriö julkaisi uuden tiedotteen, jossa se mainitsi myös Wagnerin sotilaiden osuuden taisteluissa.

ISW myös toteaa, että useiden venäläisten sotilasbloggareiden mukaan puolustusministeriön ja Prigozhinin välillä on käynnissä taistelu suljettujen ovien takana.

Se, kenen hallussa Soledar ylipäätään on, on ollut epäselvää. Ukraina ei ole vahvistanut menettäneensä Soledarin hallintaa, vaan taistelut jatkuvat.

Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maljarin mukaan Venäjä on siirtänyt valtaosan joukoistaan Donetskin ympärillä Soledariin saadakseen kaupungin haltuunsa.

– Tämä on vaikea hetki sodassa, Maljar kuvasi uutistoimisto AFP:n mukaan.

8.26: CNN: Suuri räjähdys Venäjän hallitsemakseen väittämässä Soledarissa

Soledarin kaupungissa on nähty suuri räjähdys rakennuksessa, joka vaikuttaa olevan venäläissotilaiden suoja, kertoo CNN.

Videolla näkyy sotilaita kävelemässä kohti rakennusta, joka tuhoutuu räjähdyksessä sotilaiden saavuttaessa sen. 

Venäjä on ilmoittanut hallitsevansa kaupunkia, minkä Kiova on kiistänyt.

7.35: Valkoinen talo ei pitäisi Soledarin menetystä strategisesti raskaana

Yhdysvallat katsoo, ettei Ukrainan tappiolla Soledarissa olisi strategista merkitystä sodalle.

– Vaikka sekä Bakhmut ja Soledar joutuisivat Venäjän käsiin, sillä ei olisi strategista vaikutusta itse sotaan, sanoi Valkoisen talon kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby.

Hän myös vakuutti, että tappio alueella tulisi pysäyttämään ukrainalaisia tai hidastamaan heitä.

7.22: Ekonomistit: Venäjä liian riippuvainen öljytuloista – sotakassa vaarassa

Venäjästä on tulossa liian riippuvainen öljytuloista, arvioivat ekonomistit. Öljytulot eivät välttämättä riitä budjetin tukemiseksi, kun samalla Venäjä lisää menoja asevoimiin. Ekonomistit varoittavat, että Venäjä voi joutua nostamaan veroja, jos raakaöljyn hinta ei tänä vuonna vastaa odotuksia.

7.12: CNN:llä havaintoja Ukrainan mahdollisesta vetäytymisestä Soledarista

Venäjä on ilmoittanut perjantaina sen joukoilla olevan täysi hallinta Soledarin kaupungista itäisessä ukrainassa, mutta Kiovan mukaan sen joukot taistelevat yhä kaupungissa. Kaupungin valtaaminen olisi voitto Venäjän asevoimille, joilla on ollut vaikeuksia edetä Ukrainassa.

CNN:n toimittajat ovat kuulleet Soledarin suunnasta pommitusten ääniä ja todistaneen ukrainalaisjoukkojen siirtoa, joka vaikuttaa organisoidulta vetäytymiseltä.

Venäjä ja Ukraina taistelevat rajusti pienehkön suolakaivoskaupungin Soledarin herruudesta – miksi tämän kaupungin merkitys on kokoaan suurempi? 8:27
Miksi suolakaivoskaupunki Soledarin merkitys on kokoaan tärkeämpi Ukrainan sodassa?

PERJANTAI 13.1

23.10: Suurhyökkäys voi alkaa jo lähiviikkoina, sanoo Pekka Toveri

Venäjän uumoilu suurhyökkäys voisi alkaa jo lähiviikkoina, maalailee kenraalimajuri evp Pekka Toveri Twitterissä.

Hän pohtii Leopard-panssarivaunujen merkitystä Ukrainalle ja korostaa, että Venäjän tulevalta suurhyökkäykseltä suojautuakseen Ukraina tarvitsee pitkän kantaman ohjuksia ja raketteja, joilla puolustuskykyä voitaisiin nostaa nopealla aikataululla.

– Tällainen kyky olisi helposti ja nopeasti luotavissa, antamalla Ukrainalle pitkän kantaman (150 km) GMLRS-raketteja ja jopa 300 km:iin lentäviä tykistöohjuksia. Molempia voidaan ampua Ukrainan jo taitavasti käyttämillä Himars-raketinheittimillä, Toveri kirjoittaa.

22.42: Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA tehostaa läsnäoloaan Ukrainassa

YK:n alainen Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoi perjantaina tehostavansa läsnäoloaan Ukrainassa. Järjestön mukaan sen edustajia tulee pian olemaan paikalla kaikissa Ukrainan viidessä ydinlaitoksessa, myös Tshernobylissä, missä tapahtui maailman pahin ydinonnettomuus vuonna 1986.

IAEA:n johtaja Rafael Grossi vierailee Ukrainassa ensi viikolla panemassa operaation käyntiin. Maahan on tarkoitus sijoittaa 11–12 IAEA:n asiantuntijaa.

–  Meidän on edelleen tehtävä kaikki mahdollinen, jotta voimme välttää vakavan ydinonnettomuuden vaaran. Se aiheuttaisi vielä nykyistä enemmän tuhoa ja kärsimystä Ukrainan kansalle ja myös muualle, Grossi sanoi.

Tällä hetkellä vain lähellä rintamalinjaa sijaitsevassa Zaporizhzhjan ydinvoimalassa Etelä-Ukrainassa on pysyvä IAEA:n edustus. Grossin on ensi viikon vierailunsa aikana tarkoitus yrittää myös edistää hanketta, jossa Zaporizhzhjan ydinvoimalan ympärille saataisiin suojavyöhyke.

(STT)

21.11: Berdjanskissa havaittu räjähdyksiä, kirjoittaa ukrainalaismedia

Ukrainska Pravda kirjoittaa, että venäläisten miehittämässä Berdjanskissa on raportoitu kolme voimakasta räjähdystä lentokentän lähellä.

Lue myös:

    Uusimmat