CMI yllättyi, että Hussein al-Taeen kaikki viestit olivat aitoja: "Nyt oli varmaan korkein aika kertoa totuus" – Israelissa al-Taee arvioitiin "selvästi antisemiitiksi"

Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n mukaan järjestö tuomitsee sen entisen työntekijän Hussein al-Taeen sosiaalisen median kirjoitukset. Järjestön toiminnanjohtajan mukaan CMI:llä ei ollut syytä epäillä al-Taeen käyttäytymisen tai työtavan puolesta, että asiattomuuksia olisi ollut. 

CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitien mukaan tieto kuvakaappauksien aitoudesta tuli järjestölle yllätyksenä. 

– Nyt oli varmaan korkein aika kertoa totuus. Ja Hussein al-Taee on kertonut sen hyvin seikkaperäisesti. Se on oikein, ja al-Taee on ainoa ihminen, joka tämän totuuden on tiennyt, Talvitie kertoo MTV Uutisille. 

Al-Taee myönsi aiemmin tänään blogissaan, että hänen julkisuudessa olleet Facebook-kirjoituksensa ovat totta. Al-Taee kuvailee kirjoituksessaan muun muassa häpeävänsä sosiaalisen median kirjoituksiaan. Al-Taeen mukaan kirjoitukset eivät myöskään edusta hänen nykyistä ajatusmaailmaansa. 

Al-Taeen kirjoitukset tulivat CMI:n tietoon pääsiäisviikonloppuna. Talvitien mukaan viime vuoden loppupuolella järjestön tietoon tuli joitain viitteitä julkisuuteen tuoduista kirjoituksista, mutta kirjoitusten aitoudesta ei ollut varmuutta. 

– Silloin kun Husseinin kanssa keskusteltiin, niin hänen oma käsitys oli se, että ne ovat tekaistuja uutisia. Silloin se oli myöskin se viesti, jonka me lähetimme.

"Järkyttävä dissonanssi"

Talvitie painottaa, että konfliktinratkaisujärjestö on sanoutunut irti al-Taeen kirjoituksista julkisuudessa jo useaan otteeseen. 

– Toisaalta olimme helpottuneita, että nyt totuus on tullut julki. Ja toisaalta järkyttyneitä, sillä tuntuu aivan käsittämättömältä, että se Hussein, jonka me CMI:ssä tunnemme, on kirjoittanut tällaisia. Tämä dissonanssi on ollut meille järkyttävä, Talvitie kommentoi STT:lle.

Talvitien mukaan al-Taee oli CMI:ssä ollessaan käyttäytynyt moitteettomasti ja tehnyt työnsä hyvin.

– Kollegoista tuntui aivan absurdilta, että hän olisi pystynyt kirjoittamaan tällaista, Talvitie jatkoi STT:lle.


"Valitettava ajoitus"

CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitien mukaan al-Taeen tietojen poistamiseen järjestön verkkosivuilta ei liity mitään dramaattista. MTV Uutiset kertoi aiemmin tänään, että vuodesta 2015 järjestössä työskennelleen al-Taeen tiedot oli poistettu järjestön verkkosivuilta.  

Ajoitusta Talvitie kuvaa "valitettavaksi". 

Talvitie muistuttaa, että 23. huhtikuuta alkaen al-Taee siirtyi kansanedustajan tehtäviin, ja samalla hänen työsuhteensa CMI:ssa päättyi. 

Al-Taee valittiin eduskuntaan SDP:n riveistä Uudeltamaalta yli 4000 äänellä. 

Kommentit huomattu myös kansainvälisessä mediassa

Al-Taeen kommentit ovat herättäneet myös kansainvälistä huomita. Israelilainen The Jerusalem Post -julkaisun haastattelema asiantuntija arvioi, että al-Taee on "selvästi antisemiitti". 

Julkaisu kysyi myös CMI:ltä kommentti juttuunsa. 

– Nämä (al-Taeen) kommentit ovat aika raskauttavia. Ei se meille minään yllätyksenä tullut, että The Jerusalem Post näihin tarttuu. Meiltä kysyttiin, tuemmeko Hussein al-Taeen antisemitistisiä kommentteja, johon vastasimme, että emme missään tapauksessa kuten olemme jo julkisuudessa sanoneet, Talvitie kommentoi tapausta. 

Talvitien mukaan olisi tärkeä huomioida, että al-Taee on omien sanojensa mukaan kertonut nyt koko totuuden.

Talvitien mukaan CMI:ssä ei ole ollut syytä epäillä, että vuodesta 2015 järjestössä työskennellyt al-Taeen kynästä olisi lähtenyt esimerkiksi rasistisia tekstejä. 

Lue myös:

    Uusimmat