Mainos

Clinton toivoi Kreikan ja Turkin sovintoa

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton kehotti tänään Kreikan johtajia jatkamaan ponnisteluja suhteiden parantamiseksi Turkin kanssa. Clinton tapasi valtiovierailunsa aikana mm. Kreikan presidentin Kostis Stefanopulosin sekä pääministeri Kostas Simitisin. Keskusteluissa oli voimakkaasti esillä jaettu Kyproksen saari, jonka kohtalosta osapuolten on määrä neuvotella joulukuussa Yhdysvalloissa. Kypros on ollut viimeiset 25 vuotta jaettuna turkkilaisten miehittämään pohjoisosaan ja kreikkalaisten hallitsemaan etelään.

Clinton Kreikassa

Clinton kuitenkin varoitti odottamasta liikoja tulevilta neuvotteluilta, joita käydään YK:n välityksellä.
-Meillä ei tulisi olla harhaluuloja. Edessä on vaikea tie, mutta me teemme läheistä yhteistyötä YK:n pääsihteerin Kofi Annanin kanssa varmistaaksemme, että neuvotteluissa saavutetaan tuloksia, Clinton sanoi yhteisessä tiedotustilaisuudessa pääministeri Simitisin kanssa.

Keskusteluissa nousi esiin myös Kreikan ja Turkin kiista useiden Egeanmeren saarten hallinnasta. Clinton kehotti osapuolia viemään riidan Haagin kansainvälisen tuomioistuimen ratkaistavaksi. Lisäksi Clinton kiitti kreikkalaisia Balkanin vakauden edistämisestä ja toisti aiemman toiveensa Turkin liittymisestä Euroopan unioniin.

"Kreikkalaisilla oikeus protestoida"

Clintonin Kreikan-vierailua varjosti noin 10 000 kiukkuista mielenosoittajaa, jotka ottivat eilen rajusti yhteen mellakkapoliisin kanssa. Poliisin mukaan mellakoissa tuhoutui noin sata kauppaa ja pankkia sekä kymmeniä autoja. Lisäksi ainakin 16 ihmistä loukkaantui ja 41 pidätettiin.

Clinton pahoitteli vierailunsa aiheuttamia levottomuuksia, mutta korosti, ettei vihainen vastaanotto vahingoita Kreikan ja Yhdysvaltain valtiollisia suhteita.
-Mielestäni meidän täytyy hyväksyä ihmisten oikeus vastalauseisiin osana demokratiaa. Protestien tulisi kuitenkin olla rauhanomaisia ja siksi olen erittäin pahoillani niiden kreikkalaisten puolesta, joiden omaisuus kärsi vahinkoa näissä mielenosoituksissa, Clinton sanoi.

Kreikka ja Turkki

Kreikkalaiset ovat jo pitkään suhtautuneet kielteisesti Yhdysvaltoihin, koska amerikkalaiset tukivat Kreikan johdossa olevaa sotilasjunttaa 60- ja 70-luvuilla. Viime kevään Jugoslavian pommitukset lisäsivät entisestään Yhdysvaltain vastaisia mielipiteitä. Protestit ovat hiljenneet Ateenassa, mutta Thessalonikissa noin tuhat mielenosoittajaa järjesti Yhdysvaltain suurlähetystön edessä "pilkkaillallisen", jonka tarkoitus oli moittia Kreikan hallitusta epäsuositun valtiovieraan kestitsemisestä. Perheensä kanssa matkustavan Clintonin oli määrä jatkaa illalla Italiaan, joka on hänen Euroopan-kiertueensa kolmas kohde.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.