Mainos

Clinton ja Trump keskeyttivät kampanjoinnin muistopäivän ajaksi

Yhdysvalloissa on vietetty hiljainen hetki syyskuun 11. päivän terrori-iskujen uhrien muistoksi. Iskuista tulee tänään kuluneeksi 15 vuotta.

2:05

New Yorkissa muistoseremoniaan osallistuivat pääpuolueiden presidenttiehdokkaat Hillary Clinton ja Donald Trump. Presidentinvaalien kampanjointi on keskeytetty vuosipäivän ajaksi.

Iskuissa kuoli liki 3000 ihmistä ja tuhannet saivat vammoja. Arvioidaan, että liki 75 000 ihmistä sairastui fyysisesti tai psyykkisesti iskujen seurauksena, monet heistä pelastustyöntekijöitä.

Tuhoisimmassa iskussa al-Qaidan terroristit ohjasivat kaksi matkustajakonetta World Trade Centerin kaksoistorneihin New Yorkissa. Molemmat tornit sortuivat.

Lisäksi iskettiin Yhdysvaltain puolustusministeriöön Pentagoniin Washingtonissa. Neljäs kone syöksyi maahan Pennsylvaniassa.

Presidentti Barack Obama osallistuu muistotilaisuuteen Pentagonissa. 

Viha ja pelko lisääntynyt

CNN:n ja Orc-tutkimuslaitoksen kyselyn mukaan amerikkalaiset tuntevat enemmän pelkoa ja vihaa ajatellessaan iskuja kuin viisi vuotta sitten. Pelkoa ja vihaa tuntee kolme neljästä, kun viisi vuotta sitten vain kaksi kolmesta. 

Puolet myös uskoo, että on ainakin jokseenkin todennäköistä, että iskujen vuosipäivänä tapahtuu terroritekoja. Viisi vuotta sitten niin uskoi 39 prosenttia.

Vuosipäivän aattona presidentti Barack Obama vetosi kansallisen yhtenäisyyden puolesta terrorismin uhan edessä. Obama korosti, että juuri amerikkalaisen yhteiskunnan monimuotoisuus tekee siitä mahtavan.

Obaman puheen tulkittiin olevan piikki republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin suuntaan. Trump on muun muassa vaatinut maahantulokieltoa muslimeille terrori-iskujen jälkeen.

Obama korosti, että paljon on muuttunut 15 vuodessa. Hän viittasi esimerkiksi Osama bin Ladenin kuolemaan 2011.

– Olemme vahvistaneet kotimaamme turvallisuutta. Olemme estäneet iskuja, olemme pelastaneet ihmishenkiä, Obama sanoi.

Obama totesi, että samaan aikaan terrorismin uhka on kehittynyt uudenlaiseksi. Hän vakuutti, että taistelua jatketaan ja Isisin kaltaiset terroristiryhmät tuhotaan.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.