Kirjeenvaihtajan kommentti: 9/11 terrori-isku aloitti salaliittoteorioiden kultakauden Yhdysvalloissa ja niiden seurauksena tapahtui sekä kongressihyökkäys että Trump

Näin WTC-tornit sortuivat 102 minuutissa ensimmäisen lentokoneen osumasta 1:42
Katso yllä oleva video: Näin Näin WTC-tornit sortuivat 102 minuuttia ensimmäisen lentokoneen osumasta.

Amerikkalaiset valmistautuvat syyskuun 11. päivän terrori-iskujen 20-vuotismuistopäivään ristiriitaisissa tunnelmissa. Newyorkilaiset, jotka kokivat henkilökohtaisesti kaksoistornien romahduksen, eivät pääse siitä koskaan yli. Mutta sitten on amerikkalaisia, jotka eivät vieläkään usko, että koko hyökkäys tapahtui, kirjoittaa MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Kaksikymmentä vuotta sitten lähes 3000 ihmistä kuoli, kun terrorijärjestö al-Qaidan terroristit kaappasivat matkustajakoneet ja iskivät koneilla New Yorkiin ja Pentagoniin. Vain muutama tunti iskujen jälkeen alkoi levitä ensimmäiset salaliittoteoriat. Amerikkalainen tietokoneinsinööri kysyä verkkofoorumissa, että romahtivatko kaksoistornit sittenkin kontrolloidun räjähdyksen seurauksena. Sen jälkeen iskusta on syytetty niin Yhdysvaltain hallitusta kuin juutalaisia, ja nykyään Youtubesta löytyy tuhansia eri salaliittoteorioita tukevia videoita.

Löydät kaikki MTV Uutisten WTC-iskuihin liittyvät jutut täältä!

Yhdysvalloissa oli salaliittoteorioita toki ennen iskua muun muassa John F. Kennedyn murhaan liittyen. Yhdysvaltain maaperän tuhoisin terrori-isku nosti valheet ja teoriat kuitenkin aivan uudelle tasolle, ja niiden levittämistä sosiaalinen media on vain voimistanut. Terrori-isku vahvisti myös aseistautuneita äärioikeiston militia-ryhmiä, jotka toimivat nykyisin eri puolella maata. Moni ryhmistä osallistui myös tammikuun kongressihyökkäykseen.

Salaliittoteoriat eivät jääneet vain ääriryhmiin ja marginaaliin, vaan niiden avulla on noussut nimiä jopa valtion johtoon. Syyskuun isku lisäsi maahanmuuttokriittisyyttä ja muslimivastaisuutta, joiden avulla presidentiksi nousi muun muassa Donald Trump. Trump kampanjoi vuoden 2016 vaaleissa voimakkaasti niin maahanmuuttoa kuin muslimeja vastaan ja määräsi yhtenä ensimmäisenä päätöksenään muslimimaiden matkustuskiellon Yhdysvaltoihin. Nykyään yksi kovaäänisimmistä kongressin salaliittoteorioiden levittäjistä on Trumpin tukija, republikaaniedustaja Marjorie Taylor Greene. Greene on kyseenalaistanut muun mussa Pentagonin iskun tapahtumat ja on salaliittoteorioiden levittävän QAnon-liikkeen kannattaja.

Kaksikymmentä vuotta sitten isku yhdisti kansaa, amerikkalaiset surivat yhdessä ja demokratian vaaliminen oli yksi tärkeimmistä asioista. Nyt 20 vuotta myöhemmin moni amerikkalainen kokee, että kostotoimena aloitettu Afganistanin sota hävittiin, äärijärjestö Taleban on jälleen vallassa ja terroristijärjestö onnistui iskemään Kabulissa Yhdysvaltojen evakuointeja vastaan. Ulkomainen terroriuhka ei ole poistunut, ja sen lisäksi kansallinen terroriuhka on noussut omiin mittoihinsa. Amerikkalaisten usko omaan demokratiaansa on täysin alamaissa. Kongressissa on yhä valtaapitäviä, jotka jatkavat salaliittoteorioiden levittämistä varastetuista vaaleista. Paluuta entiseen ei ole.

Lue myös:

    Uusimmat