Claire Williams yleni teenkeittäjästä F1-tallipäälliköksi

Williamsin apulaistallipäällikkö Claire Williams muistelee Beyond The Grid-podcastissa työuraansa Williams-tallissa. Hän paljastaa äitinsäkin olleen tallissa merkittävässä roolissa, vaikka julkisesti se ei näkynytkään.

Williamsilla Claire oli töissä jo teini-ikäisenä. Kisoissa hän ei ollut paikan päällä viihtymässä, vaan vanhemmat laittoivat hänet töihin.

– Nykyinen työni tuntuu hyvin oudolta, kun ajatellaan, että toimin tiimissä siivoojana ja teenkeittäjänä sekä tein myös voileipiä. Silloin olin hyvin selvillä roolistani, miten tiimin jäseniä pitäisi palvella (alamaisena). Ja nyt olen kokouksessa tallipäällikköjen kanssa ja toimi kilpa-ajajien pomona. Noista päivistä, kun minun piti vain näkyä, eikä kuulua, on se outo muutos, Williams naurahtaa.

Koko työuransa ajan Claire ei ole työskennellyt Williamsilla. Vuosina 1999-2002 hän toimi Silverstonen moottoriradan lehdistövirkailijana.

– En ajatellut Williams-uraa ollenkaan. Tein vain työtäni lehdistövirkailijana. Silverstone oli fantastinen työpaikka. Se ollut sydämessäni jo aiemmin ja oli työni myötä entistä enemmän.

Claire kiistää tähdänneensä isänsä työhön.

– Koskaan tavoitteenani ei ollut pyörittää tätä itse. Vanhempani olivat vahvasti sitä mieltä, että nepotismi ei olisi hyvä asia. Vanhempani olivat niin tavallisia kasvattajia, kuin Formula 1-elämässä voi olla. He halusivat lasten päättävän itse elämänsä kulusta, eivätkä roikkuvan isänsä perässä, Claire kertoo.

Williamsille Claire kuitenkin päätyi 2002 tiedotuspäälliköksi. Tällä vuosikymmenellä hänen uransa kääntyi äkilliseen nousuun.

– En pyytänyt lisää rahaa tai vaatinut enemmän. Vuodesta 2010 eteenpäin ylennykseni tulivat vain nopeasti. Rakastin vain työtäni ja muut ihmiset nostivat minut ylemmäksi.

Williamsin tallipäälliköksi Claire nousi kauden 2012 jälkeen. Hänet nosti tehtävään nykyinen Mercedeksen moottoriurheilujohtaja Toto Wolff.

– Kun Toto Wolff meni Mercedekselle, soitti hän minulle ja ehdotti, että minun pitäisi siirtyä apulaistallipäälliköksi. Hyväksyin tarjouksen.

Alku tallin johtajana oli Clairelle raskasta aikaa. Hänen äitinsä Virginia Williams menehtyi maaliskuussa 2013.

– Äitini oli vakavasti sairas. Olin paljon hänen luonaan kotona, mutta en halunnut jättää tiimiä pulaan. Kun katson taaksepäin, en voi uskoa, että selvisin noista kuukausista.

Tallin menestyskäyrä kääntyi kuitenkin nousuun.

– Teimme vaikean ajan keskellä varmasti oikeita päätöksiä. Vuonna 2014 sijoituimme valmistajien pisteissä kolmanneksi.

Äidin muisto elää Clairessa vahvana.

– Työni Williamsilla oli kunnioittaa äitini muistoa. Viimeinen kisa, jossa hän oli paikan päällä, oli Barcelona 2012, jonka voitimme. Uskon, että se oli ennen kaikkea Jumalan käsissä, Claire viittaa Williams-tallin viimeisimpään voittoon, jonka saavutti Barcelonassa 2012 Pastor Maldonado.

Williams yhdistetään Frank Williamsin elämäntyöhön, mutta Clairen mukaan Virginian rooli tiimin nousussa pohjalta huipulle 1970-luvulla oli todella merkittävä.

– Hän on hyvin tärkeä osa Williamsin tarinaa. Kun isällä ei ollut rahaa, pyöritettiin tallia äidin rahoilla. He ottivat lainaa yhdessä. Hän uskoi isään. Jos hän ei olisi ollut isän tukena, en usko, että Williams olisi olemassa, Claire arvioi.


Tällä kaudella Williams on rämpinyt syvällä. Claire uskoo kuitenkin tiimin nousuun.

– Olen oppinut isältäni ja muilta, että tee työtä kovasti, niin ansaitset palkintosi ja että huono onni kääntyy joskus. Ja pyrin siihen, että kaikilla olisi tiimissä sama filosofia.

Naistallipäälliköt ovat Formula ykkösissä harvassa. Claire Williams onkin vasta historian toinen naispuolinen F1-johtaja.

Kokeeko hän itsensä hyväksytyksi?

– En kysy itseltäni sellaista kysymystä. Varmaankaan siksi, koska en välitä, hyväksytäänkö minut, vai ei. Tämä on minun ja perheeni tiimi. Minun on tehtävä työni mahdollisimman hyvin. Olen täällä, pitävät muut tai ei. Luulen, että minut hyväksytään. Jos ei hyväksytä, on se heidän ongelmansa. Ei minun, Claire toteaa.

Sovinistista käytöstä Claire ei hyväksy, mutta sitä ei paljoa hänen läsnä ollessaan esiinnykään. Hänen persoonansa vaikuttaa asiaan.  

– Olen joskus kokenut sovinismia, mutta olen aika luja persoona, enkä siedä, jos joku käyttäytyy sillä lailla seurassani. Mutta monilla eri aloilla on sellaista. Seksuaalista häirintää, naisten aliarvostusta ja muuta esiintyy, ja se on väärin.

Claire toivoisi, että naisia olisi F1:ssä enemmän.

– Kun aloitin nämä hommat, en välittänyt. Mutta olen oppinut, että se on tärkeää ja minun asemassani haluan auttaa muita naisia eteenpäin.

Williamsin työntekijöistäkin naisia on vain murto-osa.

– Se on yksi suhde yhdeksään. Meidän pitäisi tuoda naisia enemmän mukaan, Claire toteaa.

Williams on yhä perheyritys, eikä Claire Williams ole tallia myymässä. Hän ei sulje pois mahdollisuutta, että hänen vuosi sitten syntynyt poikansa voisi joskus johtaa tallia.

– Se olisi mahtavaa. Kolmas sukupolvi johtaisi Williamsia. Mutta siihen menee ainakin 20 vuotta ja silloin Nate olisi nuori johtamaan tallia. Mutta jos hän haluaa, niin kannustan häntä kyllä siihen. Mutta en tiedä, mihin hän haluaa elämänsä kulkemaan, Claire päättää.


Lue myös:

    Uusimmat