Mainos

CIA-vuotojupakka koettelee Bushin uskottavuutta

Varapresidentin neuvonantajaa epäillään CIA-agentin henkilöyden paljastamisesta, mikä on Yhdysvalloissa rikos. Neuvonantaja väittää saaneensa luvan presidentti George Bushilta.

Yhdysvaltain demokraatit vaativat presidentiltä täyttä selvitystä CIA-vuotojupakasta. Entisen neuvonantajan eilen julkistettu yllättävä todistus koettelee presidentti George W. Bushin uskottavuutta.

Varapresidentti Dick Cheneyn entinen neuvonantaja Lewis Libby sanoi, että hän sai luvan Irakia koskevien tiedustelutietojen vuotamiseen Bushilta. Tarkoituksena oli Libbyn mukaan korjata julkisuudessa esitettyjä väitteitä, joita Valkoinen talo piti vääränä.

Lainoppineet painottavat, että presidentillä on valtuudet muuttaa salaiseksi luokiteltu materiaali toimittajille jaettavaksi. Libbyn todistus on kuitenkin ristiriidassa Bushin omien puheiden kanssa. Bush on toitottanut, ettei tee politiikkaa amerikkalaisten turvallisuuteen liittyvillä asioilla.

- Presidentti toimi vähintäänkin vastuuntunnottomalla tavalla, George Washingtonin yliopiston lakiasiantuntija Jonathan Turley sanoi ABC-kanavalla.

Libbyä epäillään CIA-agentin henkilöyden paljastamisesta, mikä on Yhdysvalloissa rikos. Bush ei Libbyn mukaan antanut erikseen lupaa kertoa CIA-agentin nimeä toimittajille, mutta hyväksyi Irakin tiedustelutietojen vuotamisen.

CIA-agentti Valerie Plame on entisen suurlähettilään Joseph Wilsonin vaimo. Ennen Irakin sotaa Wilson oli erikoistehtävässä selvittämässä, hankkiko Irakin johtaja Saddam Hussein ydinaseeseen tarvittavaa uraania Afrikasta.

Wilson ei löytänyt todisteita siitä, mutta Bush käytti virheellistä tietoa perustellessaan hyökkäystä Irakiin. Kesällä 2003 Wilson kertoi asiasta lehtikirjoituksessa ja vähän myöhemmin hänen vaimonsa henkilöys paljastettiin.

Kannatus laskenut edelleen

Puhematkallaan Pohjois-Carolinassa Bush kiiruhti lentokoneeseensa toimittajien huutamiin kysymyksiin vastaamatta.Valkoinen talo ei myöskään halunnut kommentoida asiaa.

Uutistoimisto AP:n ja Ipsos-instituutin mielipidemittauksessa enää 36 prosenttia amerikkalaisista hyväksyy Bushin työsuorituksen. Kaikkiaan 69 prosenttia vastaajista katsoo, että Yhdysvallat on matkalla väärään suuntaan.

Mittaus on huolestuttava ensi syksyn vaaleihin valmistautuville republikaaneille. Sen mukaan demokraatit saisivat enemmistön kongressissa, jos vaalit pidettäisiin nyt.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.