Cheek puhuu MTV:n haastattelussa ongelmistaan rakastua ja sitoutua – "Se on surullista"

MTV.fi haastatteli Cheekiä, eli Jare Tiihosta, päivää ennen elämäkerran ilmestymistä.

Kun Cheekin elämäkerta JHT Musta Lammas (Otava) tänään torstaina ilmestyi kauppojen hyllyille, oli räp-artisti jo kaukana Suomesta.

Hän lähti tänään ulkomaille, pakoon kirjan nostattamia uutisia ja keskusteluja.

– Vaikka kyllä mä varmasti siellä seuraan, mitä tästä nousee. En mä pysty olemaan seuraamatta, Cheek sanoi MTV.fin haastattelussa eilen keskiviikkona.

Aivan täysin pakomatka ei tosin onnistunut, sillä Cheek on pysynyt otsikoissa koko viikon. Viikonloppuna hän antoi Helsingin Sanomille ennakkohaastattelun ja vieraili Arto Nyberg -keskusteluohjelmassa.

– Tavallaan kaikki se, mitä lähdin pakoon, kerkesi tapahtua jo viime päivinä. Ihan hyvin olen tässä hässäkän keskellä pärjännyt Suomessakin, Cheek naurahtaa.

Viime päivien tapahtumilla hän viittaa myös kohuun, joka syntyi maanantaina, kun uutistoimisto STT kertoi kirjan sisällöstä kolme päivää ennen alkuperäistä embargoa.

Aikaisemmin yksityiselämästään vaiennut Cheek avaa Mikko Aaltosen kirjoittamassa kirjassa koko elämäntarinansa hyvinkin henkilökohtaisia asioita myöten. Hän kertoo muun muassa parisuhteistaan, perheestään ja sairastamastaan kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä.

– Monet ovat kysyneet, että miksi halusin kertoa näistä asioista. Mutta en niinkään halunnut kertoa mitään yksittäistä asiaa, vaan halusin tehdä hyvän kirjan – aidon ja rehellisen. Jos kirja ei ole aito ja rehellinen, se on vain paperin hukkaamista. En ikinä tekisi sellaista. Halusin kertoa koko tarinan, ja isoimmat asiat on pakko tuoda siinä esiin, Cheek selittää.

Kirjassa on kokonainen luku omistettu Cheekin aikuisvuosien ainoalle tyttöystävälle, tamperelaiselle Susannalle, jonka kanssa hän seurusteli vuodesta 2009 vuoteen 2011. Suurimman osan elämästään Cheek on elänyt yksin, eikä tiedä, pystyykö enää Susannan jälkeen rakastua uudelleen.

– Se on pysäyttävää ja surullista. En ole ollut pitkään aikaan kenenkään kanssa. Viimeksi olin seitsemän vuotta itsekseni, katsotaan miten pitkään nyt, Cheek miettii.


Kirjassa Cheek kertoo, ettei edelleenkään täysin ymmärrä, mitä parisuhteen päättymisessä kesällä 2011 oikein tapahtui. Hän kuitenkin myöntää ajaneensa itse omalla käytöksellään Susannan pois.

Cheek on ruotinut parisuhteensa päättymistä muun muassa Anna mä meen -kappaleessaan.


Cheek kertoo kirjassa saaneensa diagnoosin kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä vuonna 2009, pahan masennusromahduksen jälkeen. Sairauden itsehoidossa korostetaan usein terveellisten elintapojen ja säänöllisen vuorokausirytmin tärkeyttä. Cheek myöntää, että häntä on muistutettu elämäntapojen tärkeydestä.

Artistin keikkaelämään ja Cheekin juhlimistyyliin tällaiset neuvot eivät kuitenkaan oikein sovi. Hän myöntää suoraan, että ei aio jarrutella elämäntyyliään sairauden takia.

– Ne ovat ihan perusjuttuja jokaiselle. Sanotaan, että syökää terveellisemmin ja juokaa vähemmän ja älkää valvoko. Totta kai jos haluat elää tasapainoisempaa elämää, niin menet nukkumaan kello 11 ja heräät 8 ja syöt aamupalan ja terveellisen lounaan ja et juo kuin kerran vuodessa. En oo ikinä suostunu tinkimään siitä mitä me tehään ja mitä ollaan aina tehty. 

Kirjastakin käy ilmi, että Cheek tunetaan hulppeista juhlistaan ja aamuun asti kestävistä jatkoista asunollaan. Juhliminen kuuluu myös keikkareissuille.

– Sen takia varmaan meidän keikkaryhmässä on niin extrahyvä meininki, koska me aina pidetään hauskaa, menään ja eletään, hän kuvailee.

Cheek korostaa, että Musta Lammas -kirja on toinen osa triptyykistä, jonka aloitti vuosi sitten julkaistu Alpha Omega -levy.


Cheek on kuvannut Alpha Omega -levyä elämäkerralliseksi ja uransa henkilökohtaisimmaksi. Sen kantavana teemana on tehdä eroa Jare Tiihosen ja artisti-Cheekin välille. Katso levyn esimmäisen singlen Sä huudat musiikkivideo:

JHT Musta Lammas -kirjan on etukäteen lukenut kymmenen Cheekin läheistä ihmistä, joista yksi on räppärikollega Elastinen.

– Palaute on ollut uskomattoman hyvää, ja sen takia minulla on niin rento fiilis laittaa kirja pihalle. Elastinen snäppäsi, että tämä on puolueellinen mielipide, mutta tämä on paras kirja, mitä hän on ikinä lukenut, Cheek iloitsee.

Tekovaiheessa Cheek ei kuitenkaan turvautunut ystävien oikolukuapuun, vaan halusi viilata kirjaa itsekseen kirjailija Aaltosen kanssa.

– Lensin kaksi kertaa ulkomaille yksin vain tekemään kirjan tarkastusta. Jokainen kappale tuli mulle vuorotellen tarkistettavaksi, minkä lisäksi tarkistin koko kirjan vielä kolme kertaa. Mulla kestää tosi kauan lukea, joten jokainen tarkistuskierros tarkoitti kolmea 10-tuntista päivää, Cheek kuvailee.

Cheek hehkuttaa kirjan kirjoittajaa Mikko Aaltosta, ja kehuu tämän taitoa päästä artistin pään sisään. Kirja on kirjoitettu kokonaan ensimmäisessä persoonassa, eli minä-muodossa, joten oikean äänen ja tyylin löytäminen oli todella tärkeää.

– Olen ylpeä Mikosta, siitä, miten hyvin hän piti punaisen langan mielessä läpi koko tarinan. Emme riidelleet kertaakaan, mutta muutaman kerran kyllä sanoin hänelle, että Mikko, miten sä voit tämän vuoden jälkeen ajatella, että mä ajatelen noin. Hän totesi, että vaikka me bondataan hyvin, niin toisen ihmisen ajatusmaailmaan on tosi vaikea päästä. Mutta valmiissa kirjassa ei ole yhtään ajatusta, joka ei olisi mun päästä, Cheek toteaa.

Cheekin uran jatkoa on pohdittu ja pyöritelty paljon - myös artistin itsensä toimesta. Hän kertoo, että tietää itse hyvin tarkasti, mitä seuraavaksi tapahtuu. Jotain voinee päätellä jo siitä, että aiemmin mainitusta triptyykistä on julkaistu vasta kaksi osaa.

– Tiedän tosi tarkasti, mitä olen tekemässä, mutta tiedän myös, että asioista ei kannata puhua ennakkoon, Cheek summaa.

Viime lauantaina Cheek esitti uusimman kappaleensa All Good Everything MTV3:n Posse-ohjelmassa:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Tekstin seassa julkaistut haastatteluvideot ovat vuoden takaisesta Cheekin haastattelusta.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja