Megasuosittu Cheek lopettaa – näin räppäritähti on puhunut urastaan vuosien varrella

Cheek lopettaa uransa Lahden mäkimontussa elokuussa järjestettävään jättikonserttiin.

Uransa lopettamisesta tänään keskiviikkona kertonut Cheek eli Jare Tiihonen, 35, on puhunut lopettamisesta aiemminkin.

Vuosi 2014

Vuoden 2014 elokuussa räppäri esiintyi Helsingin Olympiastadionilla kahtena loppuunmyytynä iltana. Stadionkeikkojen jälkeen Cheek jäi lähes päivälleen vuoden mittaiselle tauolle.

– Asiat ovat juuri nyt alkaneet loksahdella paikoilleen. Yritän rentoutua, saada kierroksia alas ja nauttia olostani. Minulle se on vaikeaa, sillä pelkään tylsistymistä, mies kommentoi stadionkeikkojensa yhteydessä.

Vuosi 2015

Cheekin tauko päättyi miehen palattua keikkalavoille Tampereen Blockfestissä lähes päivälleen vuosi stadionkeikkojen jälkeen elokuussa 2015.

Lokakuussa 2015 Cheek julkaisi yhdeksännen studioalbuminsa Alpha Omega. Hän kertoi julkisuudessa aloittaneensa uuden levyn myötä kolmeosaisen saagan.

– Tämä on osa Alpha Omega -matkaa, tein levyn siten kuin se olisi viimeiseni. Kukaan ei tunnu uskovan sitä, Cheek kertoi marraskuussa 2015 Ylellä nähdyn Jare vs. Cheek -dokumentin tiedotustilaisuudessa.

Numeroita ja faktoja Cheekistä

– syntyi 22. joulukuuta 1981 Vantaalla

– varttui Lahdessa, kirjoitti ensimmäiset riiminsä vuonna 1998

– julkaissut yhteensä yhdeksän suomenkielistä studioalbumia, joista ensimmäinen (Avaimet mun kulmille) julkaistiin vuonna 2004

– Suomen Spotifyn striimatuin artisti ja katsotuin suomenkielinen artisti YouTubessa

– seuratuin suomenkielinen artisti sosiaalisessa mediassa, kaikkiaan 731 000 seuraajaa Instagramissa, Facebookissa, Twitterissä ja YouTubessa

– eniten kultaa myyneitä kappaleita Suomessa (38, joista 20 platinasingleä ja 18 kultasingleä)

– ensimmäinen artisti maailmassa, jonka kappaleet ovat vallanneet koko Spotifyn kärkikymmenikön (Alpha Omega -albumi, 2015)

– 15 jäähallia käsittänyt Alpha Omega -kiertue on Suomen historian suurin loppuunmyyty kiertue (yli 75 000 myytyä lippua)

– ensimmäinen ja ainoa kotimainen artisti, joka on myynyt loppuun Helsingin Olympiastadionin, kahdesti (22. ja 23. elokuuta 2014)

– myynyt yhteensä lähes 500 000 albumia (kolme kultalevyä, kaksi platinalevyä, kolme multiplatinalevyä)

– 15 listaykköseksi yltänyttä singleä

– 11 Emma-palkintoa, joista yksi Erikois-Emma (Cheek on nuorin henkilö, kenelle Erikois-Emma on myönnetty)

– ainoa artisti, jolla on ollut samaan aikaan hallussaan Suomen virallisen singlelistan kahdeksan ensimmäistä sijaa.

– ainoa artisti, jonka kolme peräkkäistä levyä ovat olleet yli vuoden Suomen virallisella albumilistalla (Sokka irti, Kuka muu muka, Alpha Omega)

– Tiedän, ettei kukaan teistä diggaa siitä ajatuksesta, että tämä on mun vika levy. Musta vaan tuntuu, ettei mulla ole mitään. Mä en halua. Mulla on niin paha olla, Cheek pyöritteli asiaa dokumentissa levy-yhtiönsä edustajille.

Cheek sanoi MTV:lle tiedotustilaisuudessa 3. marraskuuta 2015, ettei tiedä, uskooko omiin fiiliksiinsä.

– Dokumentti ja albumi ovat selkeästi perinnön jättämistä. Tällä tiellähän me ollaan, mutta vaikea sanoa. Olen sanonut kaikille, että tämä on viimeinen levyni, mutta kukaan ei usko. Enää en tiedä, uskonko siihen itsekään, hän totesi.

– Ajatus viimeisen levyn tekemisestä oli se, mistä löysin halua edes tehdä uuden levyn. Ajatus siitä, että hyppäisin putkeen ja se jatkuu ja jatkuu... En olisi uskaltanut hypätä siihen putkeen, ellei tällaista ajatusta olisi ollut teemana.

Cheek kommentoi lopettamisaikeista nousseita otsikoita myös Instagramissa.

– Tänään näytettiin medialle Jare vs. Cheek -dokumentti. Isoimmaksi uutiseksi nousi lopettaminen ja onko Alpha Omega mun viimeinen albumi. Mä haluan vielä kerran sanoa, että tein levyn kuin se olisi mun viimeinen, mutta edelleen totean, että never say never.

– En mä osaa nyt sanoa mitä kaikkea tulevaisuus tuo tullessaan. Sen kuitenkin tiedän, että saaga jatkuu ja mulla on vielä paljon keikkoja vedettävänä ja asioita tehtävänä. En oo lähdössä mihinkään. Sori heitterit, Cheek kirjoittaa.

Cheek sanoi dokumentin lehdistötilaisuudessa myös, että vaikka hänen uransa artistina loppuisi, musiikkia hän ei jättäisi – tulevaisuudessa Cheek saatetaankin nähdä esimerkiksi uusien kykyjen tuottajana.

Räppäri kertoi levyn julkaistuaan MTV3-kanavan Possen haastattelussa, ettei hän ole häviämässä mihinkään musabisneksestä.

– Mulla on hyviä suunnitelmia. Alpha Omega aloittaa kolmivuotissuunnitelmani. Olen järjestelmällinen mies. Ehkä vuoden päästä tästä voisi olla jotain uutta taas. Vuoden välein jotain, katsotaan mitä se pitää sisällään, hän sanoi.

Vuosi 2016

Alkuvuodesta 2016 loppuunmyydyn 15 keikan areenakiertueen tehnyt Cheek kertoi MTV:lle rauhoittaneensa työtahtiaan.

– Aiemmin olemme olleet kokoajan kiertueella ja tehneet uutta albumia. Silloin työmode on ollut päällä jatkuvasti. Nyt en pakerra minkään uuden albumin kanssa, niin kolmen kuukauden tauon aikana tuli jo sellainen olo, että mitä tässä välissä pitäisi tehdä, räppäri kertoi.

– On hyvä tehdä näin ja pitää taukoja kiertueiden välissä. On aikaa nauttia tästä juoksusta. Alpha Omega -jäähallikiertueen jälkeenkin ehdin miettiä, että mitä on saatu aikaan ja tehty. On mahdollisuus fiilistellä enemmän tätä kaikkea, kun ei kokoajan mennä kamalalla draivilla kohti seuraavaa paikkaa.


Keväällä 2016 Cheek halunnut kommentoida sitä, että onko hän tekemässä vielä uutta musiikkia vai ei.

– Siitä on tullut mystisempi juttu kuin mitä tarkoitin, hän naurahti.

– Kommentoin aihetta sitten, kun siihen tulee oikea hetki, Cheek jatkoi ja totesi, että hän ei vaivu täyteen hiljaiseloon kesän festarikeikkojen jälkeen syksyllä 2016.

Lokakuussa 2016 julkaistiin Mikko Aaltosen kirjoittama JHT – Musta lammas (Otava) -elämäkertakirja, joka oli Cheekin kolmeosaisen saagan toinen osa.

Kirjassa Cheek avautui muun muassa kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstään, sitoutumisongelmistaan sekä naisseikkailuistaan.


Joulukuun alussa 2016 Cheek puhui MTV.fin haastattelussa hänen ja Elastisen Profeetat-projektista.

– Saaga jatkuu vuonna 2018. Profeetat on pieni sivupolku, ja sitten palataan taas saagan ääreen, räppäritähti kertoi vuosi sitten viitaten joko Veljeni vartija -elokuvaan tai musiikkiuransa päättymiseen.

– En ole tekemässä ensi vuonna (vuonna 2017) muita keikkoja. Saattaa olla, että teemme Profeetat-keikkoja festareilla, mutta soolokeikkoja en ole tekemässä. Minun seuraavat liikkeeni ajoittuvat vuoteen 2018.

Vuosi 2017

Kevättalvella 2017 Kauppalehti uutisoi Cheekin hyppäävän mukaan yökerhobisnekseen yhdessä ravintolayhtiö Restamaxin ja Kalle Kallosen kanssa.

– Oman yökerhon avaaminen on ollut ajatuksissa jo melkein kymmenen vuotta, mutta sopivaa hetkeä ja mahdollisuutta ei ole aiemmin ilmennyt, hän paljasti Kauppalehdelle.

Uusi yökerho aukesi entisen Namu-ravintolan tiloihin.

Megayllätys: Antti Holmasta Cheek-elokuvan pääosien esittäjä 21:50

Cheekin saagan kolmas osa, JP Siilin ohjaama räppärin elämästä kertova Veljeni vartija -elokuva julkistettiin keväällä 2017. Elokuva saa ensi-iltansa 31. tammikuuta 2018.

– Koko hommahan lähti liikkeelle siitä suureellisesta visiosta, joka julkistettiin vuonna 2015 eli kolmeosaisesta saagasta, jossa tuodaan elämäkertaa esille kolmessa eri taidemuodossa: elämäkerrallinen albumi, elämäkerrallinen kirja ja elämäkerrallinen elokuva, Cheek sanoi MTV:n haastattelussa.

– Oli hurjaa nähdä menneisyyden asioita kuvina. Tuntui, että tämä saattaa mennä syvemmälle tunteisiin kuin mitä kirja pystyi menemään.

Profeetat: Tämä projekti on alkanut ruokkimaan itseään 10:21

Cheek ja Elastinen eli Profeetat keikkailivat kesällä 2017 festareilla eri puolilla Suomea. Räppärikaksikon yhteisprojektin tällä erää viimeinen single Lohikäärmeet julkaistiin syksyllä 2017. Kaksikko esiintyi viimeisen kerran yhdessä Elämä lapselle -konsertissa syyskuussa.

Vaikka Cheek sanoi, ettei hän tee soolokeikkoja vuonna 2017, hän esiintyi syksyllä 2017 osaksi omistamassaan Skohan-yökerhossa Helsingin ydinkeskustassa muutamalle sadalle faniklubin jäsenelle.

Katso ylempänä sekä alla Cheek-aiheisia videoita.

Onko Cheek tarkka raha-asioista? 0:49

Millainen suhde rakkauteen Cheekillä on? 0:31

Cheek kertoo uudesta singlestään 0:53

Toinenkin ilta loppuunmyyty 0:56

Miten Cheek aikoo viettää aikansa pitäessään taukoa musiikista ja mitä haasteita se tuo tullessaan? 2:42

Lue myös:

    Uusimmat