Che Guevaran surmannut sotilas on kuollut – kuvaili tekoaan elämänsä kamalimmaksi hetkeksi

Mario Teran Salazar on aikoinaan kuvaillut Guevaran surmaamisen olleen elämänsä kamalin hetki.

Bolivialainen sotilas, joka ampui yli 50 vuotta sitten kuoliaaksi argentiinalaisen vallankumouksellisen Ernesto "Che" Guevaran on kuollut 80-vuotiaana.

Mario Teran Salazarin kerrotaan ampuneen Guevaran vuoden 1967 lokakuussa Boliviassa Santa Cruzin provinssissa.

Bolivialaissotilaat olivat ottaneet Guevaran kiinni kahden CIA-agentin avustuksella. Vallankumouksellinen oli johtanut viidakkoisella alueella pientä sissitaistelijoiden joukkoa, jotka taistelivat maan armeijaa vastaan.

Guevaraa niin ikään kiinniottamassa ollut entinen bolivialaissotilas Gary Prado kertoi uutistoimisto AFP:lle torstaina kuolleen Teranin olleen sairas, eikä hänen mukaansa mitään ollut enää tehtävissä. Sairaala ei sen sijaan kommentoinut miehen kuolemaa tietosuojaan vedoten.

Teran kuvaili Guevaran surmaamisen olleen elämänsä kamalin hetki. Kiinniotettunakin Guevara oli vaikuttanut merkittävältä ja jättimäiseltä, joten Teran pelkäsi, että vallankumouksellinen olisi voinut riisua hänet aseista yhdellä nopealla liikkeellä.

Lopulta Teran oli sulkenut silmänsä ja ampunut.

Myöhemmin sotilas vältteli lehdistöä ja jopa kiisti surmanneensa Guevaran

Oltuaan 30 vuotta asevoimien palveluksessa Teran eläköityi. Hän vältteli pitkälti lehdistöä ja jopa kiisti surmanneensa Guevaran.

Guevaran surmaamiseen antoi hyväksyntänsä Bolivian silloinen presidentti Rene Barrientos, joka vastusti kommunismia kiivaasti.

Guevara kuoli 39-vuotiaana. Hänen ruumistaan esiteltiin tämän jälkeen viereisessä kylässä ikään kuin voitonmerkkinä, minkä ikuisti AFP:n valokuvaaja Marc Hutten.

Che Guevara syntyi Argentiinan Rosariossa. Hän opiskeli lääketiedettä ja matkusti ympäri Latinalaista Amerikkaa.

Meksikossa hän tapasi kuubalaisveljekset Fidel ja Raul Castron ja liittyi mukaan heidän vallankumoukseensa. Castrojen joukot ottivat vallan Kuubassa vuonna 1959 ja syöksivät samalla vallasta Yhdysvaltain tukeman diktaattorin Fulgencio Batistan.

Fidel ylensi Guevaran ensimmäisenä taistelijoistaan komentajaksi. Kun sissit olivat marssineet voitokkaina Havannaan, Che hoiti muun muassa teollisuusministerin tehtäviä.

Che johti myöhemmin sissijoukkoa ainakin Belgian Kongossa ja Boliviassa, mutta molemmat retket olivat epäonnistuneita.

Katso myös: MTV tapasi Che Guevaran pojan vuonna 2017:

Che Guevaran poika vierailulla Lahdessa 2:00

Lue myös:

    Uusimmat