Huumeparoni El Chapon pojan pidätys epäonnistui surkeasti – raju tulitaistelu seisautti 750 000 asukkaan kaupungin

1:16
Näin El Chapo kuljetettiin viranomaisille vuonna 2017.

Meksikon huumesodassa on käyty raju taistelu turvallisuusjoukkojen ja huumekartellin asemiesten välillä. Yhteenotto päättyi huumekartellin voittoon, kun turvallisuusjoukot vapauttivat aiemmin pidättämänsä Ovidio Guzmanin. Hän on Yhdysvalloissa pitkää vankeustuomiota istuvan huumeparoni Joaquin "El Chapo" Guzmanin poika.

Turvallisuusministeri Alfonzo Durazon mukaan yhteenotto alkoi torstaina paikallista aikaa, kun asuintalosta alettiin ampua partiota kohti Sinaloan osavaltion pääkaupungissa Culiacanissa.

Turvallisuusjoukot ottivat kiinni neljä talossa ollutta ihmistä, joukossa myös Ovidio Guzman, joka on isänsä vankeuden aikana ottanut hallintaansa osan Sinaloan huumekartellista.

Hyökkäyksiä eri puolilla kaupunkia

Tämän jälkeen kartellin pyssymiehet piirittivät rakennuksen ja aloittivat massiivisen hyökkäyksen eri puolilla 750 000 asukkaan kaupunkia. Tunteja kestäneen tulitaistelun jälkeen hallituksen turvallisuusjohto päätti keskeyttää pidätysoperaation, Durazo sanoi videoviestissään.

Meksikolaiset televisiokanavat esittivät kuvia, joissa raskain konetuliasein aseistautuneet siviilit tulittivat armeijan ja poliisin joukkoja.

Kaupungin asukkaat pakenivat taisteluja parhaansa mukaan ja jotkut hätääntyneet autoilijat hylkäsivät autojaan keskelle tietä, kun tulitus alkoi. Aguaroton vankilasta pakeni kaaoksen keskellä useita vankeja.

Nolo tiedotusmoka

Viranomaiset ehtivät jo tiedottaa, että Ovidio Guzman onnistuttiin pidättämään, mutta he joutuivat pyörtämään sanojaan myöhemmin.

Meksikon median mukaan turvallisuusjoukot vapauttivat hänet operaation päätteeksi ja vetäytyivät.

– Yleisen hyvän ja Culiacanin kansalaisten turvallisuuden ja hyvinvoinnin suojelemiseksi, Durazo perusteli operaation keskeyttämistä.

Maailman vaikutusvaltaisin huumeparoni

El Chapolle annettiin heinäkuussa elinikäinen tuomio ja lisäksi symboliset 30 vuotta vankeutta vielä tämän päälle. Hän istuu tuomiotaan Coloradossa sijaitsevassa korkeimpaan turvallisuusluokkaan luokitellussa supermax-vankilassa. 

Hän johti neljännesvuosisadan aikana kartellia, joka salakuljetti Yhdysvaltoihin satoja tonneja kokaiinia, heroiinia, metamfetamiinia ja marijuanaa.

Guzmania on pidetty maailman vaikutusvaltaisimpana huumeparonina heti vuonna 1993 surmansa saaneen kolumbialaisen Pablo Escobarin jälkeen.

Helmikuussa kartellin päämies todettiin syylliseksi useisiin rikoksiin, jotka on tehty 25 vuoden aikana. Yli 300 000 sivun ja 117 000 äänitteen todistusaineisto osoitti miehen syyllistyneen muun muassa valtavien huumemäärien salakuljetukseen, rahanpesuun ja laittomaan aseiden hallussapitoon.

El Chapon pojat ovat lähinnä juhlineet

Ovidio ja hänen veljensä ovat pyrkineet ottamaan kartellin haltuunsa, mutta asiantuntijoiden mukaan heillä ei ole isänsä liikevaistoja, vaan he ovat keskittyneet kartellin johtamisen sijasta juhlimiseen.

Sinaloan kartelli on silti edelleen yksi Meksikon vaikutusvaltaisimpia. Guzmanin luovutus Yhdysvaltoihin käynnisti alkuunsa epävakauden ajan kartellin sisällä, kun hänen poikansa sotivat kartellin perustajiin kuuluvaa Ismael "El Mayo" Zambadaa vastaan.

Lukuisat ihmiset kuolivat kartellin sisäisen valtataistelun vuoksi. Sittemmin tilanne on tasaantunut vastahakoiseksi aselevoksi.

Epäonnistunut kiinniotto herätti uutta kritiikkiä presidentti Andres Manuel Lopez Obradoria vastaan, joka on yrittänyt saada huumekartelleja kuriin. Aiemmin tällä viikolla Meksikossa on kuollut 28 ihmistä kahdessa tulitaistelussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja