Mainos

Cannonballin jäseniä syytetään törkeästä pahoinpitelystä – uhri jätettiin tajuttomana lumihankeen makaamaan

Moottoripyöräkerho Cannonballin jäsenille luettiin tänään Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa Tammisaaressa muun muassa syytteitä törkeästä vapaudenriistosta, törkeästä pahoinpitelystä, heitteillepanosta ja törkeästä kiristyksen yrityksestä.

Syytteitä luettiin yhteensä yhdeksälle Cannonball MC -moottoripyöräkerhon jäsenelle. Syyttäjän mukaan miehistä viisi on rikosjutun päätekijöitä.

15 000 euron eroraha

Jutussa on kyse pahoinpitelystä, joka tapahtui syytteen mukaan 11. tammikuuta Siuntiossa.

Syyttäjän mukaan teko sai alkunsa, kun viisi Cannonballin jäsentä pakottivat yhdessä uhriksi joutuneen miehen henkilöautoon ja kuljettivat hänet Lohjalta Siuntioon syrjäiselle hiekkakuopalle.

Tätä ennen Cannonball MC:n johtaja, Cannonballin kansallinen asekersantti ja Cannonballin Lohjan-osaston johtaja päättivät syytteen mukaan jo tammikuun alussa, että uhriksi joutunut, Cannonballissa upseerin asemassa toiminut mies erotetaan kerhosta "bad standing" -asemassa.

Kolmikko myös päätti, että uhriin kohdistetaan väkivaltaa osana erottamispäätöstä ja häneltä peritään 15 000 euron eroraha Cannonballille.

Syynä erottamiseen oli se, että uhri oli aiemmin esitutkinnassa selvittänyt yhden Cannonballin jäsenen osallisuutta epäiltyyn rikokseen.

Uhri kuljetettiin hiekkakuopalle

Tammikuun 11. päivä Cannonballin Lohjan-osaston kokouksessa upseerin asemassa toimineelle miehelle ilmoitettiin hänen erottamisestaan. Samassa yhteydessä Cannonballin Lohjan-osaston johtaja määräsi syytteen mukaan kaksi muuta Cannonballin jäsentä kuljettamaan miehen syrjäiseen paikkaan pahoinpideltäväksi.

Haastehakemuksen mukaan uhri pakotettiin henkilöautoon ja hänet kuljetettiin noin kuuden kilometrin päähän Siuntioon hiekkakuopalle. Matkalla häneltä otettiin pois matkapuhelin ja häntä uhattiin ampumisella.

Murtumia, haavoja, lievä aivovamma

Törkeästä pahoinpitelystä syytetään viittä Cannonballin jäsentä, tosin syyttäjän mukaan kolmen osalta kyseeseen voi tulla yllytys törkeään pahoinpitelyyn.

Syytteen mukaan kaksi miehistä ryhtyi heti hiekkakuopalle saapumisen jälkeen kohdistamaan väkivaltaa uhriin.

Uhria lyötiin jollakin välineellä päähän niin, että hän menetti tajuntansa. Sen jälkeen maassa maannutta, tajutonta uhria potkittiin ja lyötiin haastehakemuksen mukaan useita kertoja päähän ja eri puolille vartaloa.

Teosta aiheutui uhrille muun muassa kipua, lievä aivovamma, iso kuhmu takaraivoon, haavoja, murtumat silmäkuopan sisään ja poskionteloon sekä turvotusta ja ruhjevammoja päähän, kasvoihin ja eri puolille vartaloa.

Syyttäjän mukaan teko oli törkeä ja se tehtiin erityisen raa'alla ja julmalla tavalla.

Pahoinpitelyn jälkeen uhri jätettiin tajuttomana makaamaan lumihankeen. Ulkona oli tuolloin noin 3-4 astetta pakkasta eikä uhrilla ollut edes puhelinta.

– Väkivaltarikoksena tämä on kyllä poikkeuksellisen törkeä. Hengenvaarallinen tila tulee siitä, kun jätetään uhri tajuttomana lumihankeen makaamaan, kihlakunnansyyttäjä Perttu Könönen sanoo.

Uhri kuitenkin tuli myöhemmin tajuihinsa ja hän selvisi pois hiekkakuopalta.

Vierailuja uhrin työpaikalla

Kahdeksan päivää pahoinpitelyn jälkeen yksi syytetyistä otti yhteyttä uhriin ja vaati häntä tapaamiseen Turengin Teboilille.

Tapaamiseen osallistui kaksi Cannonballin jäsentä.

Uhria vaadittiin maksamaan 15 000 euron eroraha Cannonballille.

Erorahan maksamiseen liittyen yksi syytetyistä oli yhteydessä liikkeeseen, joka myi uhrin moottoripyörää. Kolme muuta jäsentä kävi tapaamassa uhria viisi eri kertaa tämän työpaikalla maaliskuussa erorahaan liittyen.

Erorahan perintään osallistui syyttäjän mukaan eri tavoin yhteensä seitsemän Cannonballin jäsentä. Heille vaaditaan rangaistusta törkeän kiristyksen yrityksestä.

Järjestäytynyttä rikollisuutta

Syyttäjä vaatii, että kaikille vastaajille on rangaistusta mitattaessa koventamisperusteena otettava huomioon rikoksen tekeminen osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa.

– Tässä ollaan järjestäytyneen rikollisuuden ydinalueella. Näytöltään tämä juttu on yksi vahvimmista järjestäytyneen rikollisuuden jutuista, mitä Suomessa on viime vuosina käyty, syyttäjä totesi.

Kaikki syytetyt kiistivät oikeudessa törkeän pahoinpitelyn, törkeän vapaudenriiston, heitteillepanon ja törkeän kiristyksen yrityksen.

Oikeudenkäynnissä luettiin lisäksi syytteitä muun muassa ampuma-ase- ja huumausainerikoksista muutamille Cannonballin jäsenille. Nuo syytteet pääasiassa myönnettiin.

Syytetyistä viisi on pahoinpitelyjutun vuoksi vangittuna. Muut vastasivat syytteisiin vapaalta, mutta syyttäjä vaatii heitä vangittaviksi tuomion antamisen yhteydessä.

Syyttäjä vaatii viidelle Cannonballin jäsenelle viiden vuoden vankeusrangaistusta ja muille vuoden tai puolentoista vuoden ehdottomia vankeusrangaistuksia.

Turvatoimet Tammisaaren oikeustalolla ovat jutun vuoksi mittavat. Oikeudessa on paikalla yli 20 poliisia ja kaikille paikalle tulijoille tehtiin perusteellinen turvatarkastus.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.