Call-centerit lisääntyvät hurjaa vauhtia

Resurssipulan kourissa kamppailevat yritykset ja yhteisöt ovat ulkoistamistarpeillaan synnyttäneet markkinoita uudenlaisille palvelukonsepteille. Yksi tällainen kokonaisuus on huimaa vauhtia yleistyvät tietoliikennekeskukset.

Elisan Kokkolan contact-centerin noin 130 työntekijää vastaa puhelimitse yhtiön omien asiakkaiden monialaisiin kysymyksiin. Sama palvelu voidaan järjestää mille tahansa asiakasyritykselle. Kun asiakas saa paitsi tarvittavat tietoliikennejärjestelmät myös niille käyttäjät, se ei sido yrityksen henkilöstöä.

- Yritys pystyy keskittymään omaan liiketoimintaansa ja ulkoistamaan palvelut, tässä tapauksessa contact-centerin tai call-centerin, yritykselle, jonka osaamisalue se on, kertoo Elisa Oyj:n asiakaspalvelupäällikkö Tapani Pura.

Yksikertaisimmillaan tietoliikenneulkoistamisen kohteena on puhelinvaihde. Tällä hetkellä esimerkiksi työministeriön puhelinkeskus sijaitsee Kemijärvellä ja Suomen Pankkiin soitetaan Turussa sijaitsevan call-centerin kautta. Hajauttamisella on etunsa.

- Työvoiman saanti on helppoa ja pysyvyys on parempi, eli työvoima ei liiku ehkä niin voimakkaasti kuin pääkaupunkiseudulla, jossa on tarjolla monenlaista muutakin, Pura jatkaa.

Call-centereitä monipuolisemmat contact-centerit voivat hoitaa esimerkiksi asiakkaan tyytyväisyystutkimuksen haastattelut, huolehtia terveyskeskusten ajanvarauksista ja järjestää asiakkaansa neuvontapalvelun. Julkinen sektori etenee pääosin vasta kokeiluvaiheessa ja on ulkoistamistoimenpiteissään totutun varovainen.

- Yhteisöt, kaupungit ja kunnat varmasti harkitsevat näitä lähivuosina, kun kuitenkin nekin ovat aina sitten kustannussäästöjen kanssa tekemisissä, Pura pohtii.

Suomessa arvioidaan tällä hetkellä olevan noin 150 call-centeriä, jotka työllistävät yhteensä noin 10 000 henkilöä. Yhdessä keskisuuressa call-centerissä työskentelee keskimäärin 10 henkilöä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 10.12.2004)

Lue myös:

    Uusimmat