Bulgarian romanilapset halutaan koulun penkille

Bulgariassa opettajat, sosiaalityöntekijät ja poliisit kiertävät ovelta ovelle eri puolilla maata houkutellakseen kymmeniätuhansia romanivanhempia lähettämään lapsensa kouluun. Taustalla on hallituksen tavoite saada kaikki lapset koulun penkille.

Opetusministeri Krasimir Valchevin mukaan Bulgariassa noin 130 000 lasta ei käy lainkaan koulua. Suurin osa heistä on romaneita. Tuoreen tutkimuksen mukaan noin 22 prosenttia maan romaneista on lukutaidottomia ja vain yhdeksällä prosentilla on toisen asteen koulutus – siitä huolimatta, että se on kaikille pakollinen. Monet eivät myöskään puhu bulgarian kieltä.

Kouluun houkuttelulla taistellaan myös lukutaidottomuutta, teiniraskauksia ja ghettoutumista vastaan.

Romanilasten pitää osallistua kodin töihin

Romaniperheiden luona kiertää yli tuhat opettajien, poliisien ja sosiaalityöntekijöiden ryhmää. Koulupudokkaiden löytäminen on kuitenkin vaikeaa, ja monet romanit eivät edes avaa vieraille ovea. Seitsemästä kodista vain yhdessä avattiin ovi vierailijoille, kun AFP:n toimittaja kiersi yhden ryhmän mukana.

Sosiologi Alexey Pamporovin mukaan monet romanilapset lopettavat koulun, sillä heidän pitää osallistua töihin kotona.

– Tytöt katsovat nuorempien sisarustensa perään ja pojat työskentelevät isiensä kanssa esimerkiksi rakennustyömaalla, hän kertoo.

Koko valtakunnallinen ovelta ovelle kulkeva kampanja alkoi syyskuun alussa. Kerta on ensimmäinen, kun poliisit ja sosiaalityöntekijät liittyvät opettajien matkaan. Tähän mennessä kouluun houkuttelu on ollut hidasta. Etenkin köyhimmillä alueilla ongelmat ovat kärjistyneet, eivätkä vanhemmat välttämättä näe syitä laittaa lasta huonoon kouluun.

– He eivät opeta lapsiamme kunnolla. Sisarukseni tytär lopetti juuri kahdeksannen luokan, eikä hän osaa edes kirjoittaa nimeään, sanoo kolmen lapsen isä Raycho Krastev.

Romanien oikeuksien puolesta taistelevan järjestön työntekijän Teodora Krumovan mukaan hallitus nyt ensimmäistä kertaa todella yrittää saada lapset kouluun.

– Perheet, jotka ensin epäröivät, vakuuttuvat lopulta, hän sanoo.

Hallitus uhkaa sakoilla, jos lapsia ei saada kouluun

Krumovan mukaan haastavinta on saada lapset kouluun perheistä, jotka ovat kaikkein köyhimpiä. Koulussa on myös hankala pitää oppilaat, jotka ovat jo kertaalleen sen lopettaneet.

Hallitus tarjoaa romaniperheille sekä keppiä että porkkanaa. Perheille tarjotaan esimerkiksi tukea kouluvälineiden ostoon ja vanhemmille tukea työnhakuun. Keppipuolella hallitus on uhannut vanhempia sakoilla ja etujen leikkaamisella. Jotkut nationalistit olisivat valmiita menemään vieläkin pidemmälle ja kriminalisoimaan koulusta pois jäämisen. 

Lue myös:

    Uusimmat