Mainos

Bulgarialaishoitajat tuomittiin kuolemaan Libyassa

Asiantuntijat pitävät mahdollisena, että hoitajat ja lääkäri vielä armahdetaan ja päästetään poistumaan maasta.

Libyalainen tuomioistuin on tuominnut viisi bulgarialaishoitajaa ja palestiinalaislääkärin kuolemaan. Heitä syytettiin hivin levittämisestä viime vuosikymmenellä paikallisessa sairaalassa.

Bulgaria tyrmistyi tuomiosta. Maan ulkoministeriö kehotti Libyan johtoa puuttumaan tapauksen käsittelyyn. Parlamentin puhemies Georgi Pirinski arvioi, että hiv-tapaukset johtuivat libyalaisen sairaalan puutteellisesta hygieniasta.

- Syyttömien tuomitsemisella kuolemaan yritetään salata todelliset rikolliset ja todellinen syy aidsin puhkeamiseen Bengasissa, hän huomautti.

Tapahtumat aikajärjestyksessä

Syytetyt vangittiin Libyassa vuonna 1999, kun virus oli tarttunut verensiirrossa yli 400 lapseen Bengasin kaupungissa Välimeren rannikolla.

Hoitajat ja lääkäri kiistivät syyllisyytensä ja valittavat tuomiosta korkeimpaan oikeuteen. Heidät tuomittiin kuolemaan myös kaksi vuotta sitten, mutta tuomio kumottiin myöhemmin.

- Perehdymme tuomioon ja selvitämme, onko siinä väärinkäsityksiä tai asiavirheitä, sanoi puolustuksen asianajaja.

Myös oikeudenkäynnin ulkomainen tarkkailija, Francois Cantier, arvosteli syyttäjää riittämättömästä näytöstä. Tässä kuussa julkistetun selvityksen mukaan tartunnat lisääntyivät sairaalassa ennen kuin bulgarialaiset ja palestiinalainen olivat edes aloittaneet työtään Bengasissa.

Asiantuntijat pitävät mahdollisena, että kuusikko vielä armahdetaan ja päästetään poistumaan maasta. Päätöksellä uskotaan olevan vaikutuksia myös Libyan suhteisiin Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin.

Kymmenet aidsiin kuolleiden lasten vanhemmat osoittivat tuomioistuimen ulkopuolella mieltään Tripolissa. He iloitsivat ja vaativat teloitusta, kun tuomio oli julistettu. He kantoivat myös julisteita, joissa luki muun muassa "Kuolema lapsentappajille".

(MTV3-STT-AP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.