Mainos

Budjettiesitys kehyspäätösten mukaisesti

Hallitus rakentaa ensi vuotta koskevan talousarvioesityksensä helmikuussa päätettyjen kehysten mukaisesti. Budjetin loppusummaksi on siten tulossa hieman yli 191 miljardia markkaa. Hallitus tarkasteli taloustilannetta tänään ja talousarvioesityksen laadinnan lähtökohtia.

Ministeriöiden omat budjettiesitykset ovat pysyneet varsin hyvin annettujen kehysten sisällä. Karsittavaa jäi noin 600 miljoonan markan verran valtiovarainministeriön ja muiden ministeriöiden välisiin neuvotteluihin.

Useita budjettiin liittyviä kysymyksiä aiotaan vielä selvittää erilaisissa työryhmissä ennen elokuun budjettiriihtä. Niihin kuuluu mm. koulutusvakuutus.

Sekä pääministeri Paavo Lipponen että valtiovarainministeri Sauli Niinistö korostivat, että kehyksien asettamissa rajoissa aiotaan pysyä. Kaikki mahdolliset uudistukset on siten rahoitettava pysyvien menojen säästöillä.

Lipposen mukaan säästölinjasta huolimatta ei mitään leikkauslistaa ole valmisteilla, eikä kuntatalouteenkaan ole tulossa lisärasitteita. Talousarvioesityksen valmistelussa saattaa mahdollisia kiistakysymyksiä löytyä mm. verotuksesta, koulutusvakuutuksesta, pitkäaikaistyöttömien asemasta, metsänparannusrahoista, rautateiden ja teiden perusparannuksesta sekä poliisien viroista.

Lipponen korosti, että talous kehittyy tasapainoisesti ja erittäin voimakkaasti. Kasvu on suhteellisen vahvaa eikä inflaatiopaineita juuri ole näkyvissä. Lipposen mielestä nykyisessä tilanteessa on erittäin tärkeää jatkaa tiukkaa finanssipolitiikka ja pitää huolta valtion taloudesta. Lisäksi tarvitaan puskuria siihen tilanteeseen, jossa talous- ja rahaliitto Emu on toteutunut.

Valtionvelka jatkaa kasvuaan myös ensi vuonna. Niinistö näki toivoa siinä, että kasvu saataisiin taitettua vuonna 2001. Kulttuuriministeri Claes Andersson muistutti työllisyysohjelman tavoitteesta, että vuorotteluvapaalle lähtisi ensi vuonna 15 000-20 000 henkeä. Se edellyttäisi korotusta nykyiselle 60 prosentin korvaustasolle palkasta.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.