Budapestin MM-sensaatio yllätti myös suomalaislegendan – hämmästeli itsekin tilannettaan aiemmin: "Mitä ihmettä tapahtuu?"

Moukarinheittäjä Ethan Katzberg nousi sunnuntai-iltana Budapestin MM-kisojen toistaiseksi suurimmaksi sensaatioksi. Kanadalainen heitti MM-finaalissa ennätyksensä 81.25 ja voitti kultaa. 21-vuotias Katzberg on parantanut tänä vuonna ennätystään huimasti lähes viisi metriä.

Katzbergin ennätys ennen MM-kisoja oli Kanadan mestaruuskisoissa heinäkuussa syntynyt 78.73. Lauantain karsinnassa Katzberg puhkaisi 80 metrin rajan ensimmäistä kertaa urallaan tuloksella 81.17. Finaalissa mittaa tuli lisää kahdeksan senttiä.

– Tiesin, että heittäisin hyvin. En tiennyt, että heittäisin 81.25, mutta olin luonnollisesti todella innoissani siitä, Katzberg sanoi Vancouver Sunin mukaan.

– Se (heitto) tuntui hyvältä heti, kun moukari lähti käsistäni.

Katzberg kesti finaalin paineet upeasti. Eroa kakkoseksi sijoittuneeseen, puolalaiseen Tokion olympiavoittajaan Wojchiech Nowickiin kertyi 23 senttiä. Huipputasaisen finaalin kolmas oli aiemmin urallaan MM- ja EM-mitaleita voittanut Unkarin Bence Halasz tuloksella 80.82.

– Tuntuu uskomattomalta. Nämä ovat ensimmäiset MM-kisani, joten en täysin tiennyt, mitä odottaa, mutta tulin tänne hyvällä mielellä, Katzberg sanoi.

Katzberg kertoi valmentajansa Dylan Armstrongin kehottaneen häntä lataamaan paljon heti avausheittoonsa, joka kantoikin yli 80 metriä.

Uskon, että se antoi minulle itseluottamusta. Pystyin heittämään ennätykseni, maani ennätyksen ja voittamaan maailmanmestaruuden.

Kirkas tulevaisuus

Katzbergin mestaruus yllätti myös suomalaisen moukarilegendan Olli-Pekka Karjalaisen. MTV Urheilun työmatkalta tavoittama Karjalainen kommentoi kisaa lyhyesti tekstiviestillä. Työkiireiltään Karjalainen ei ollut ennättänyt seuraamaan kisaa, mutta tuloksiin ja Katzbergin voittoheittoon mies oli tutustunut jälkikäteen.

– Uusi tuttavuushan tuo oli varmasti ihan kaikille. Sähäkkää, mutta rentoa tekemistä nuorelta mieheltä, Karjalainen viestitti.

Urallaan Euroopan mestaruuden voittanut Karjalainen heitti ennätyksekseen 83.30 vuonna 2004. Katzbergin iässä Karjalainen sinkosi lekansa parhaimmillaan mittaan 80.54.

– Aika kirkkaalta näyttää kanukin tulevaisuus tällä hetkellä.

Katzbergin nousu maailman huipulle on ollut hämmästyttävä. Huhtikuussa 2002 syntynyt, Nanaimon kaupungista Brittiläisestä Kolumbiasta kotoisin oleva urheilija heitti vuonna 2021 ennätyksekseen 69.75. Viime kesänä moukari lensi parhaimmillaan 76.36 metriä. Tulos syntyi Kansanyhteisön kisojen finaalissa Birminghamissa Englannissa ja toi ensimmäistä kertaa Euroopassa kilpailleelle Katzbergille hopeamitalin.

Kuluvan kesän aikana Katzberg on jo ollut tuttu näky yleisurheilun kovimmissa mittelöissä. Silti nousu terävimpään kärkeen näin nopeasti tuntuu tulleen kanadalaiselle itselleenkin yllätyksenä.

Tuntuu kuin en kuuluisi sinne, Katzberg sanoi Toronto Sunille voitettuaan Pariisin Timanttiliigaan kuuluneen kilpailun kesäkuussa tuloksella 77.93.

Vastassani on ihmisiä, joiden olen katsellut heittävän viimeisten viiden vuoden ajan. Olen vieläkin hieman sokissa. Se, että pystyn kilpailemaan heitä vastaan tuntuu hieman hullulta. Mitä ihmettä tapahtuu?

Maailmanmestaruutensa jälkeen sunnuntaina Katzberg kiitteli vuolaasti valmentajaansa Armstrongia, joka voitti kuulantyönnön pronssia Pekingin olympialaisissa vuonna 2008. Myös heittäjän toinen neuvonantaja saa kiitosta. Ukrainalainen Antatoli Bondartshuk voitti vuonna 1972 kultaa Münchenin olympialaisissa.

Hän on ollut valmentajani, mutta myös mentorini, Katzberg sanoi Armstrongista.

Hän ja tohtori Bondartshuk ovat olleet uskomattomia neuvonantajia minulle. Heillä on niin paljon tietämystä. He ovat opastaneet minua ja valmistaneet minua fyysisesti tähän kilpailuun. Se tuotti tulosta.

Lue myös:

    Uusimmat