Keihäänheiton supertähti halusi olla kuin Usain Bolt –  valmentajan sanat johtivat hitaasti muutokseen

Anderson Peters kiskaisi käsittämättömän kaaren Dohan illassa 0:55
Anderson Peters viskoi kaikkien aikojen viidenneksi pisimmän keihäskaaren Dohassa.

Grenadan Anderson Peters on ollut alkukauden ylivoimainen keihäshallitsija maailmassa. Dohassa vuonna 2019 maailmanmestaruutta juhlineen Petersin ei nuorena kuitenkaan ollut tarkoitus ryhtyä keihäänheittäjäksi ensinkään. Usain Boltin viitoittama tie tuntui houkuttelevammalta.

Peters, 24, räväytti muilta luulot pois Timanttiliigan avauskilpailussa Dohassa toukokuussa. Petersin tulos 93.07 sijoittuu maailman kaikkien aikojen tilastossa viidenneksi. Kaksi senttiä grenadalaisen edellä on Suomen ennätysmies Aki Parviainen.

Voit katsoa huiman heiton yllä olevalta videolta.

Petersin kausi on kaikkineen ollut mykistävä. Edellinen ennätys 87.31 oli vuodelta 2019. Nyt taso on vakiintunut metrejä pidemmälle, sillä Dohan onnistumisen jälkeen keppi on lentänyt toistamiseenkin yli 90 metriä kesäkuun alussa Hengelossa Hollannissa.

Vuosi sitten Paavo Nurmen kisoissa Turussa vaivaisella sentillä 80 metriä ylittänyt Peters on tiistain Turun kilpailun suuri ennakkosuosikki.

–  Odotan innolla, että saan kilpailla suomalaisen yleisön edessä. Haluan näyttää parasta osaamistani, Peters sanoo MTV Urheilulle.

Usain Boltin perässä

Petersin tie huippukeihäänheittäjäksi ei ole ollut se tavanomaisin. Grenadalaisen nuoruudessa Karibian alueen nuorilla oli yksi ylivoimainen esikuva ylitse muiden.

–  Samoihin aikoihin kuin Usain Bolt rikkoi ennätyksiä, kaikki karibialaiset nuoret halusivat sprinttereiksi. Minäkin olin aluksi juoksija, Peters kertoo.

–  Tavoitteenani oli tulla sprintteriksi, mutta loukkaannuin koko ajan, Peters selittää ja luettelee listan vaivoistaan.

Ongelmia oli takareisien, polvien ja nilkkojen kanssa. Lopulta Petersin valmentaja kehotti päättäväisenä urheilijana pitämäänsä nuorukaista kokeilemaan muita lajeja.

–  Kokeilin keihästä, mutta en vieläkään halunnut heittäjäksi, vaan sprintteriksi. Keskityin juoksemiseen.

Peters kertoo vaihtaneensa keihääseen vasta vuonna 2011. Vuonna 2013 hänet valittiin nuorten MM-kilpailuihin Donetskiin Ukrainaan. Vaikka Peters jäi yhdeksänneksi, oli hetki käänteentekevä. Samalla Karibian alueelta nousi Boltin jälkeen toinen esikuva.

– Päätin, että ehkä täytyy alkaa ottaa keihäs tosissaan, Peters kuvailee.

– Vuonna 2012 Walcottista (Trinidadin Keshorn Walcott) tuli olympiavoittaja, sain siitä motivaatiota ja aloin panostaa keihääseen.

Toistaiseksi kirkkaimman kruununsa Peters saavutti 21-vuotiaana, kun hän vei MM-kultaa Dohassa vuonna 2019 tuloksella 86.89. Nyt alkukauden huimien heittojen jälkeen puheet ovat kääntyneet jo uusille metriluvuille.

– Tulevaisuudessa voi olla mahdollista rikkoa maailmanennätys. Ennätys on ollut voimassa jo pitkään. Se on itse asiassa minua vanhempi. Minusta on aika, että keihäsyhteisö alkaa jälleen jahdata tuota ennätystä.

Jan Zelezny heitti miesten voimassa olevan maailmanennätyksen 98,48 vuonna 1996. Peters syntyi vuonna 1997.

Seuraava mahdollisuus tavoitella kovaa tulosta on tiistaina Turussa Paavo Nurmen kilpailuissa. Kilpailussa erikoispalkintona on auto heittäjälle, joka ylittää Parviaisen SE-lukeman 93,09. Petersiä autopalkinto selvästi houkuttelee.

–  Olisi todella hieno palkinto heittää yli 93 metriä ja saada uusi auto. Kaikki tykkäävät uusista autoista, Peters nauraa.

–  Toivottavasti pystymme työntämään toisiamme eteenpäin ja joku meistä pystyy heittämään sen.

Turkua pidemmälle katsoessa Petersin tavoitteet ovat selvät.

–  Kun aloin ottaa keihään tosissani, olen tavoitellut kahta tittelia. Olympiavoittoa ja maailmanmestaruutta. Haluan pitää niitä hallussani samanaikaisesti.

Lue myös:

    Uusimmat