Budapestiin puuhataan Suomi-instituuttia

Budapestiin olisi Suomen Unkarin-suurlähettilään Hannu Halisen mukaan perustettava Suomi-instituutti. Se esittelisi unkarilaisille suomalaista kulttuuria ja antaisi ajan tasalla olevan kuvan suomalaisen tieteen ja teollisuuden tilasta. Halinen haluaa Unkarissa toimivat suomalaisyritykset mukaan hankkeeseen.

Unkariin virtaa yhä kasvava määrä suomalaista pääomaa kymmenien suurten ja keskisuurten yritysten perustaessa maahan tuotantoyksikköjään. Tunnetuin investoija on Nokia, jolla on tutkimus- ja tuotekehittely-yksikkö Budapestissa, monitoritehdas Pecsissä ja Komaromiin valmistuu parhaillaan matkapuhelintehdas. Unkarissa on suomalaisten investointien kasvun myötä usein kysytty, milloin Suomi toteuttaa 70-luvun lopussa ilmoittamansa aikeen perustaa oma instituutti Budapestiin. Unkarilla on tiede- ja kulttuurikeskus Helsingissä.

-Perustamisen aika olisi nyt, sillä opetusministeriössäkin on halua hankkeen edistämiseen. Lähetystön voimat eivät riitä instituuttina toimimiseen, suurlähettiläs Halinen sanoo. Halisen tavoittelema instituutti poikkeaisi sekä hallinnoltaan että toiminnaltaan perinteisistä valtion ylläpitämistä tiede- ja kulttuurilaitoksista. -Talouselämä olisi mukana alusta pitäen, ja sen näkyvyys myös toiminnassa olisi ensisijainen, Halinen luonnehtii.

Apocalyptica ja Kaurismäen Juha

Budapestin lähetystö on esitellyt suomalaista taidetta EU-puheenjohtajakauden aikana hyvin näkyvästi. Unkarilaisia ovat ilahduttaneet niin Angelit joiuillaan kuin hevimetallia sähköselloin soittava Apocalypticakin.

-Apocalyptican kaksi konserttia myytiin loppuun, samoin tanssijoiden Tero Saarisen ja Ari Tenhulan ryhmien esitykset. Nyt keskitymme joulukuussa olevaan kansainväliseen elokuvaviikkoon, jossa Suomi on erikoisasemassa, sanoo lähetystön kulttuurisihteeri Kirsi Rantanen.

Elokuvaviikon avajaisnäytäntönä esitetään kansainväliselle elokuvakermalle Aki Kaurismäen mykkäelokuva Juha. Lisäksi viikolla esitetään kuusi muuta uutta suomalaiselokuvaa. Loppuvuoden tarjontaan sisältyvät myös mm. pianisti Laura Mikkolan konsertti ja Heikki Sarmannon ja Junnu Aaltosen jazzkonsertti. Suomalaiset esittäytyvät tavallista vahvemmin Unkarin ohella myös kahdessa muussa itäisen Keski-Euroopan EU-hakijamaassa. Esiintyvien taiteilijoiden lisäksi Suomi esittelee itseään Puolassa pidettävillä tieteen päivillä marras-joulukuun vaihteessa. Tshekissä on esillä mm. suomalaista arkkitehtuuria ja nuorten taiteilijoiden kuvataidetta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat