Brittitutkimus paljastaa: uusi koronamuunnos voi erota oireillaan vanhasta – näin kertovat tilastot

Miten koronaviruksen brittimuunnos eroaa alkuperäisestä koronaviruksesta? Katso infektiolääkärin haastattelu 7:20
Miten koronaviruksen brittimuunnos eroaa alkuperäisestä viruksesta? Katso infektiolääkärin haastattelu.

Yskä, väsymys ja kipeä kurkku ovat yleisempiä oireita uudessa brittimuunnoksessa kuin alkuperäisessä koronaviruksessa, selviää brittitutkimuksesta. Suomalaisasiantuntija suhtautuu tuloksiin varauksella.

Tuoreessa tutkimuksessa brittimutaation sairastaneilla ei kadonnut yhtä usein haju -ja makuaisti kuin vanhan kannan sairastaneilla. Mutaation sairastaneilla oli myös enemmän yskää, uupumusta, lihaskipuja ja särkyä.

Asiasta raportoi Britannian tilastokeskus 6 000 potilaan tietojen ja kyselyn perusteella. Tutkimukseen osallistuneista peräti 3 500 oli sairastanut uuden mutaation aiheuttaman taudin.

Vanhan koronan sairastaneilla yleisimpiä oireita olivat yskä ja uupumus. Muita yleisiä oireita olivat lihaskivut, säryt sekä kipeä kurkku.


Taysin infektiolääkäri Reetta Huttunen sanoo yllättyneensä tuloksista, mutta suhtautuu niihin vielä varauksella.

– Yllättävästi uuden mutaation sairastaneilla oli hieman vähemmän  haju- ja makuaistin katoamista, Huttunen sanoo.

Hänen mukaansa tuloksista ei voi vielä tehdä lopullisia johtopäätöksiä.

– Tauti on oireiden osalta sama. Herättää kysymyksiä, onko todella niin, että varianteilla olisi eroa taudinkuvassa vai onko kyseessä tilastoharha. Tutkimuksessa ihmiset ovat saaneet kertoa itse oireista, ja kyselytutkimuksissa on erityisen tarkkaa, miten asia täsmälleen kysytään. Ei ole varmaa, ovatko tulokset vertailukelpoisia.

Reetta Huttunen kertoo lisää sekä brittimuunnoksesta että Etelä-Afrikan mutaatiosta Viiden jälkeen -lähetyksessä tänään.

Ensimmäinen koronavirustartunta löydettiin Suomesta päivälleen vuosi sitten. Brittimuunnoksen on todettu tarttuvan helpommin kuin vanha virus.

Brittimuunnoksen ja vanhan viruksen oire-eroista lisää Viiden jälkeen -ohjelmassa MTV-palvelussa (perjantai 29.1. -lähetys)


Lue myös:

    Uusimmat