Brittitutkimuksen mukaan omikron näyttää olevan yhtä vaarallinen kuin koronaviruksen deltamuunnos: Tarttuu herkemmin ja kiertää rokotteiden antamaa suojaa

Tämä kaikki tiedetään nyt koronaviruksen omikron-muunnoksesta 6:13
Tämä kaikki tiedetään nyt koronaviruksen omikron-muunnoksesta

Koronaviruksen omikronmuunnos ei näytä olevan vähemmän vaarallinen kuin viruksen deltamuunnos, toteaa tuore brittitutkimus. Toistaiseksi vertaisarvioimattomasta tutkimuksesta uutisoi myös Financial Times.

Imperial College London -yliopiston tutkimuksen mukaan omikronin tartuttavuuden todettiin olevan yli viisinkertainen deltavarianttiin nähden. Virustaudin oireiden, tartuntamäärien tai sairaalatapausten määrässä ei kuitenkaan ollut merkittävää eroa omikron- ja deltamuunnosten välillä. Tästä tutkijat päättelivät, että muunnosten vakavuus ei eroa toisistaan.

Omikronmuunnoksen saaneiden sairaalahoitotapauksia tutkimusotannassa oli kuitenkin vähäinen määrä, eikä siitä voida tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Tutkimuksen mukaan toisen koronarokotteen antama suoja näyttää olevan hyvin heikko oireellista omikronin aiheuttamaa tautia vastaan. Kolmannen rokotteen jälkeen suoja oireellista tautia vastaan oli eri rokotteilla 55 prosentin ja 80 prosentin välillä. Tutkimuksessa tarkasteltiin Astra Zenecan sekä Pfizerin ja Biontechin rokotteita.

– Tutkimus tarjoaa lisätodisteita sille, että omikron voi kiertää sairastetusta taudista tai rokotteesta saatua immuunisuojaa. Se, kuinka hyvin omikron pystyy immuunisuojan kiertämään, muodostaa välittömän uhan kansanterveydelle, tutkimukseen osallistunut professori Neil Ferguson summaa.

Lue myös:

    Uusimmat