Mainos

Asiantuntija: Ripeä toiminta pelasti myrkytetyn ex-agentin ja hänen tyttärensä – "Nämä hermomyrkyt on valmistettu tappaviksi"

0:58

Viime sunnuntaina Salisburyssa Etelä-Englannissa myrkytetyt entinen venäläisagentti ja hänen tyttärensä pelastuivat nopeiden hoitotoimien ansiosta, sanoo ympäristötoksikologian professori emeritus Alastair Hay Leedsin yliopistosta.

Hay arvioi, että myrkytetyillä on hyvät mahdollisuudet pelastua.

– Nämä hermomyrkyt on valmistettu tappaviksi. Jos nyt kyseessä olevat kaksi henkilöä eivät olisi saaneet hoitoa niin pikaisesti kuin saivat, he mitä todennäköisimmin olisivat kuolleet, Hay kertoi ITN-televisiokanavalla.

Hayn mukaan tärkeintä oli saada heidät nopeasti sairaalaan, ja että heidän hengitystä ylläpidetään, samoin kuin muita tärkeitä elintoimintoja.

"Riippuu paljon annoksen määrästä"

 – Ensinnäkin riippuu paljon saadun myrkkyannoksen määrästä, jolle henkilöt altistuivat. Ripeä lääkehoito todellakin pelastaa elämiä.

 Hay uskoo, että myrkky oli kohdennettu nimenomaan uhreihin.

 – Tässä tapauksessa se (myrkytys) oli erittäin kohdennettua, mutta on mahdollista, että siitä jäi jonnekin jäljelle saastumista, minkä seurauksena (heitä auttanut) poliisi joutui ihokontaktiin myrkyn kanssa.

Entinen vakooja Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julia ovat yhä sairaalassa tajuttomina ja kriittisessä, mutta vakaassa tilassa. Myös heitä auttamaan tullut poliisi on sairaalahoidossa.

Viranomaisten mukaan hänen tilansa on vakava mutta vakaa, ja hän kykenee puhumaan. 

"Todennäköistä että myrkyn valmisti valtio"

 Erilaisten aineiden muun muassa kemiallisiin vaikutuksiin ihmisiin ja muihin eläviin organismeihin perehtynyt toksikologi May arvioi, että teon takana on jokin valtio.

 – On hyvin todennäköistä, että käytetty myrkky on tullut, tai on valmistettu, jossain valtiossa, koska todennäköisimmin näitä myrkkyjä on valtioilla. Mutta mielestäni tällä hetkellä tuo lähde ei ole selvillä.

Britanniassa esimerkiksi jotkut kansanedustajat syyttävät teosta Venäjää. Venäjä pitää sen syyttämistä Venäjä-vastaisena propagandana.

0:39

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja