Brittitiedustelu: Venäjä pommittaa viljaa ohjuksilla, jotka suunniteltiin upottamaan lentotukialuksia

Venäjä on lisännyt ohjusiskujaan Etelä-Ukrainan satamakaupunkeihin heinäkuun 18. päivästä lukien, toteaa Britannian puolustusministeriö tuoreimmassa julkisessa tiedustelupäivityksessään.

Kreml on iskenyt useisiin satamiin, joista Ukraina aiemmin kuljetti viljaa ja muita elintarvikkeita maailmanmarkkinoille niin sanotun Mustanmeren viljasopimuksen puitteissa.

Venäjä on kieltäytynyt jatkamasta 17. heinäkuuta päättynyttä viljasopimusta. Kremlin mukaan syynä on se, ettei Venäjä saanut sopimuksesta irti sitä, mikä sille oli luvattu. Venäjän ulkoministeriön mukaan sopimuksen jatkosta ei tällä hetkellä käydä keskusteluita.

Viljasopimus oli voimassa elokuusta 2022 lähtien. Britannian mukaan Venäjä ei sen voimassaoloaikana juurikaan iskenyt Etelä-Ukrainan satamien siviilikohteisiin, kuten viljasiiloihin.

Venäjä on käyttänyt näissä hyökkäyksissä "epätavallisia määriä" Kh-22-ohjuksia, joista Nato-maissa käytetään nimitystä AS-4 KITCHEN, Britannia arvioi. 

1960-luvulla käyttöön otetut Kh-22-ohjukset pystyvät kantamaan sekä tavanomaisia ammuksia että ydinräjähteitä. Kantama on 600 kilometriä.

"Erittäin epätarkkoja" ohjuksia

Britannia kirjoitti jo kesäkuussa 2022 Venäjän käyttävän Kh-22-ohjuksia maakohteita vastaan. Brittiarvion mukaan "ne ovat erittäin epätarkkoja ja voivat aiheuttaa huomattavia sivullisia vaurioita tai henkilövahinkoja".

Venäjä käyttää Ukrainassa myös muita ohjustyyppejään eri kohteisiin kuin mihin ne on alunperin tarkoitettu. Yksi esimerkki tästä ovat S-400-ohjukset, joilla Venäjä on pommittanut maakohteita. S-400-ohjukset on suunniteltu eritoten ilmakohteet mielessä, mutta niillä pystytään hyökkäämään myös maakohteita vastaan.

Sota-asiantuntijat ovat arvioineet, että syynä tälle venäläisohjusten niin sanotulle väärinkäytölle on se, ettei Kremlillä yksinkertaisesti ole arsenaalissaan riittävästi optimaalisia ohjuksia maakohteita vastaan.

Ukraina julkaisi videomateriaalia Odessan satamahyökkäyksestä 2:13
Ukraina julkaisi 19. heinäkuuta videomateriaalia Venäjän satamahyökkäyksestä Odessaan.

Lue myös:

    Uusimmat