Brittimies pystyi kävelemään pyörtymättä vain 20 metriä – virastolta pöyristyttävä päätös

5:57
Videolla keskustellaan työpaikkaliikunnasta.

Iso-Britannian työ- ja eläkevirasto totesi vakavasti sairaan 64-vuotiaan miehen ensin työkykyiseksi ja hän menetti työkyvyttömyysetuutensa. Pitkän oikeusprosessin jälkeen tuomioistuin totesi hänet työkyvyttömäksi. 

Brittimediat kuten Daily Mail ovat uutisoineet 64-vuotiaasta liverpoolilaisesta Stephen Smithistä, jonka työ- ja eläkevirasto DWP totesi vuonna 2017 työkykyiseksi tämän lukuisista vakavista terveysongelmista huolimatta.

Stephen sairastaa keuhkoahtaumatautia ja hänellä on muun muassa todettu nivelrikko. Miehellä on myös avanne.

Stepheniltä evättiin myös työkyvyttömyysetuus ja hänen käskettiin alkaa hakea töitä.

– Selvisin vain keittiöön saakka tekemään ruokaa kerran päivässä. Jaloissani ei ollut lihaksia, minkä vuoksi en kyennyt seisomaan ollenkaan. He kuitenkin sanoivat, että pystyn tekemään töitä, mies kertoo Liverpool Echolle.

Sai apua järjestöltä

Stephen uskoo, ettei olisi selvinnyt ilman Tony Nelsonin ja Terry Cravenin apua. Tony johtaa Casa community center -keskusta, joka auttaa ihmisiä, joilla ei ole ketään kenen puoleen kääntyä. Tonyn kautta hän tutustui Terryyn, joka on entinen kaupungin sosiaalitoimiston työntekijä ja joka nykyisin avustaa Casan kävijöitä etuasioissa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Terry auttoi Stepheniä hakemaan muutosta DWP:n päätökseen. He muun muassa pyysivät mielipidettä kahdelta eri lääkäriltä, jotka molemmat totesivat, että Stephenin oli vaikea selviytyä yksinkertaisista arkisista toimenpiteistä. Daily Mailin mukaan lääkärit olivat todistaneet kirjallisesti, että mies ei pystynyt kävelemään 20 metriä pyörtymättä kivun ja uupumuksen takia.

DWP kuitenkin hylkäsi hakemuksen tammikuussa 2018. Hylkäyskirjeen mukaan Stephen ei ollut saanut tarpeeksi pisteitä testissä, jonka mukaan hänet olisi voinut määritellä työkyvyttömäksi.

Todettiin lopulta työkyvyttömäksi

He jatkoivat muutoksen hakua. 12 kuukautta tämän hylkäyksen jälkeen he saivat mahdollisuuden hakea päätökseen uudelleen muutosta. 

Joulukuussa 2018 ennen tätä oikeuskäsittelyä Stephen sairastui keuhkokuumeen. Hän joutui sairaalaan ja siellä hänestä otettiin kuvia, joissa mies oli luurangonlaiha ja painoi vain 38 kiloa. Hän oli niin heikossa kunnossa, ettei pystynyt edes seisomaan.

Sairaalajakson aikana Stephen kävi oikeudessa puolustamassa oikeuttaan työkyvyttömyysetuuteen. Oikeudenkäynti päättyi Stephenin eduksi. Tuomari totesi, että hän täytti vaatimukseen tämän etuuden saamiseksi.

"Hänen tilansa on arvioitu uudelleen"

DWP:n edustajan mukaan Stephen saa kaikkea tukea, johon hän on oikeutettu.

– Hänen tilansa on arvioitu uudelleen hänen muuttuneen vointinsa vuoksi. Hän saa nyt täyden työkyvyttömyysetuuden, edustaja kertoo Liverpool Echolle.

Edustajan mukaan työkyvyttömyysetuuspäätökset arvioidaan aina hakijan ja lääkärin toimittamien tietojen perusteella.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja