Brittilehti: Venäjän propagandaelokuva Ukrainan sodasta floppasi

Venäjän elokuvatukien jakamisessa etusijalla ovat muun muassa venäläissotilaiden sankaruuden kuvaukset ja taistelu natsismia vastaan, kertoo Time-lehti.

Venäjällä tuotettu propagandaelokuva maan sodasta Ukrainassa on osoittautunut elokuvateattereissa flopiksi, kertoo brittilehti Observer.

200 miljoonan ruplan budjetilla tuotettu The Witness on lehden mukaan tuottanut kahden ensimmäisen viikon aikana alle 14 miljoonaa ruplaa eli alle 135 000 euroa.

Elokuvan päähenkilö on fiktiivinen belgialaisviulisti, joka saapuu Kiovaan helmikuussa 2022 vähän ennen Venäjän hyökkäystä, Observer kertoo. Elokuvan kuvauksen mukaan päähenkilö joutuu todistamaan "ukrainalaisnationalistien epäinhimillisiä rikoksia ja verisiä provokaatioita".

Elokuva marssittaa Observerin mukaan valkokankaalle lukuisia valheita, joilla Kreml on perustellut hyökkäystä Ukrainaan. Elokuvassa muun muassa nähdään ukrainalaissotilaita vannomassa uskollisuuttaan Adolf Hitlerille sekä ukrainalaiskomentaja kanniskelemassa Hitlerin Mein Kampf -teosta. Presidentti Vladimir Putin väitti aikanaan suurhyökkäyksen alkaessa, että Ukraina täytyy "denatsifioida".

Yhdysvaltalaisen Time-lehden mukaan eräässä kohtauksessa päähenkilön lapsi ihmettelee, eikö Ukraina olekaan Venäjää.

Ennätysmäärä elokuvatukea

Elokuvat ovat osa Kremlin pyrkimystä levittää omaan versiotaan Ukrainan tapahtumista. Putin on muun muassa määrännyt kulttuuriministeriön varmistamaan, että teattereissa näytetään "erikoisoperaatiosta" kertovia dokumentteja, Time-lehti kertoo.

Lehden mukaan sota näkyy myös valtion elokuvatukien jakamisessa, jossa etusijalla ovat tietyt teemat, kuten "venäläissotilaiden sankarillisuus ja epäitsekkyys Ukrainassa" sekä "taistelu natsien ja fasistisen ideologian moderneja ilmentymiä vastaan".

Valtion rahoitusta on myös jaossa enemmän kuin koskaan, yhteensä 30 miljardia ruplaa eli noin 290 miljoonaa euroa, Time kertoo.

Putinin hallinto on aiemminkin käyttänyt elokuvia oman narratiivinsa tukemiseksi. Vuonna 2017 julkaistiin Krimin niemimaan miehittämistä oikeuttava elokuva Krim, jonka idean on kerrottu tulleen puolustusministeri Sergei Shoigulta. Seuraavana vuonna puolestaan ilmestyi romanttinen komedia Kertshinsalmen sillasta.

Näidenkin elokuvien tulos jäi lippuluukulla kehnoksi, Time ja Observer kertovat.

Lue myös:

    Uusimmat