Brittilehti Guardian ihmettelee Suomen terveydenhuoltoa: "Miksi perheeni petettiin?"

Oulun yliopistossa antropologian professorina työskentelevä Ed Dutton kirjoittaa brittilehti Guardianissa siitä, kuinka käynti suomalaisessa terveyskeskuksessa ei todellakaan vastannut hänen odotuksiaan. "Miksi suomalainen terveydenhuolto pettää perheeni?", hän kysyy.

Dutton oli aamuyhdeksältä lähtenyt käymään lähimmässä terveyskeskuksessa 6-vuotiaan tyttärensä kanssa lapsen flunssan takia. Ensimmäinen takapakki tuli jo ennen tätä, sillä hän ei ollut saanut varattua aikaa lääkärille puhelimitse. Toiseen kaupunginosaan ajamisen jälkeen hän joutui käyttämään itse ilmoittautumis- ja jonottamisautomaattia, sillä paikalla ei ollut sairaanhoitajaa hoitamassa ilmoittautumisia.

– Sitten sinä ja kuumeinen lapsesi vain istutte ja odotatte. Tai oikeastaan seisotte, koska odotustila on niin täynnä, että ihmiset istuvat lattioilla, portailla tai nojaavat seiniin, Dutton kuvailee.

Vain 7 prosenttia BKT:sta terveydenhuoltoon

Brittilukijoille selvennetään, että suomalaisessa terveyskeskuksessa ei jonoteta edes lääkärin vaan hoitajan vastaanotolle, jossa arvioidaan lääkäriin pääsyn tarve. Lopulta hän kyllästyy ja lähtee lapsensa kanssa yksityiselle lääkärille. Jonotus kesti yhteensä kaksi ja puoli tuntia.

Duttonin mukaan suomalainen terveydenhuolto on ollut jo vuosikymmenet huonossa jamassa ja tila vain pahenee, sillä systeemi on alirahoitettu. Hän viittaa vuoden 2013 OECD-raporttiin, jonka mukaan Suomi käytti 7 prosenttia bruttokansantuotteestaan terveydenhuoltoon, siinä missä luku Britanniassa oli 8 prosenttia.

Jonotuskin aiheuttaa kauhistelua. Duttonin mukaan Helsingissä jonottamin terveyskeskuslääkärin vastaanotolle kestää viikkoja, Itä-Suomessa jopa kuukauden.

Helpotusta sote-uudistuksesta?

Professori on haastatellut juttuunsa myös salanimellä esiintyvää oululaislääkäriä, joka valittelee julkisen terveydenhuollon olevan ”kustannuspaineiden” ja ”pitkien jonotusaikojen” riivaama. Lääkärin mukaan terveydenhuolto ajaa ihmiset joko yksityisten lääkäreiden tai lääkärituttavien luokse.

Kaikkea toivoa Suomen terveydenhuollon suhteen ei kuitenkaan kannata vielä heittää. Sosiaali- ja terveysministeriön hallintopäällikkö Pekka Järvinen kertoo Duttonille, että systeemiä ollaan uudistamassa – puhutaan siis suuresta sote-uudistuksesta.

Tämä ei kuitenkaan oululaislääkäriä helpota.

– Ehkä uusi systeemi saa asiat toimimaan tehokkaammin. Jää nähtäväksi, mutta nyt se on ihan sekaisin.


Lue myös:

    Uusimmat