Brittilehdeltä kylmäävä arvio: Koronaan on kuollut yli kolme kertaa enemmän ihmisiä kuin tilastot kertovat

4:46
THL:n Nohynek varoittaa: Puistohengailijat voivat laittaa koronarallin taas käyntiin.

Koronavirukseen on kuollut arviolta 7,1–12,7 miljoonaa ihmistä, arvioi arvostettu brittilehti Economist tekemäänsä laskelmaan nojaten

– Keskimääräinen arviomme on, että 10 miljoonaa sellaista ihmistä on kuollut, jotka muutoin olisivat elossa, lehti kirjoittaa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n tilastojen mukaan koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on toukokuun puoliväliin mennessä menehtynyt 3,4 miljoonaa ihmistä. Näin ollen Economistin keskimääräisen laskelman mukaan koronaan kuolleita on todellisuudessa arviolta kolminkertaisesti tai 6,6 miljoonaa enemmän kuin on tilastoitu. 

Lehti myös korostaa, että korona on piiskannut köyhiä valtioita rankemmin kuin on arvioitu. 

Virallisten lukujen perusteella Yhdysvallat ja Eurooppa ovat kärsineet pahoin, samoin Etelä-Amerikka. Muutoin taloudellisesti heikommassa asemassa olevat valtiot ovat säästyneet pahimmalta, joskin esimerkiksi Intian tilanne on tällä hetkellä hyvin vaikea. 

Economistin laskelma näkee tilanteen toisin. Liiallisen kuolleisuuden perusteella pandemia on useissa tapauksissa jo levinnyt rikkaista maista köyhempiin valtioihin, siitä vain ei ole olemassa kattavaa tilastoa. 

Lehden arvion mukaan 6,6 miljoonasta laskemattomasta koronakuolemasta valtaosa löytyy muualta kuin rikkaista länsimaista.  

Siinä missä Yhdysvalloissa koronakuolemia on laskelman mukaan 7,1 prosenttia enemmän kuin on virallisesti todettu, niin Egyptissä on menehtynyt koronan vuoksi peräti kolmetoistakertainen määrä ihmisiä virallisiin tilastoihin verrattuna. 

Julkaistujen lukujen mukaan Yhdysvalloissa koronaan on kuollut 585 000 ihmistä, kun taas Egyptissä hieman yli 14 000. 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja