Brittiläinen lentoyhtiö vaati lentoemäntiä meikkaamaan, mutta luopui säännöstä – Finnairilla matkustamohenkilökunnan pitää hoitaa hiuksia, käsiä ja kynsiä

Finnair edellyttää matkustamohenkilökunnalta hillittyä ulkoasua 0:25
Hiusten lisäksi matkustamohenkilökunnan kynsien ja käsien pitää olla Finnairilla hoidetut.

Lentoyhtiö Virgin Atlantic ilmoitti, ettei lentoemäntien ole enää pakko meikata töihin. Lisäksi naiset saavat hameen rinnalle housut vakituiseksi osaksi työasua. Ennen housut on saanut vain erikseen pyytämällä.

Lentoyhtiön linjamuutoksista kertoi muun muassa brittilehti The Guardian.

Suomalaisella Finnairillakin on ulkonäköön liittyviä sääntöjä ja suosituksia, mutta yhtä konservatiivinen kuin Virgin Atlantic se ei enää aikoihin ole ollut. Viestinnän asiantuntija Annina Metsola Finnairilta kertoo sähköpostin välityksellä, että naisille housut tulivat vaihtoehdoksi hameelle 1990-luvulla.

Tatuoinnit, lävistykset ja hammaskorut kielletty

Finnair ei salli matkustamohenkilökunnalleen näkyviä tatuointeja, lävistyksiä eikä hammaskoruja.

Metsolan mukaan virkapukuohjeistus perustuu turvallisuuteen ja käytännöllisyyteen sekä siihen, että ilme säilyy yhtenäisenä. Lisäksi kaulakorut on kielletty. Tämä linjaus perustuu virkapukusuunnittelijan näkemykseen.

Hiustenlaittoon Finnairilla on omat ohjeensa. Jos ponihäntä on yli 15 senttiä pitkä, hiusten tulee olla nutturalla, letitettyinä tai kiinnitettyinä soljella.

Lisäksi matkustamohenkilökunnan kynsien ja käsien pitää olla hoidetut. Miesten täytyy pitää partansa ja viiksensä hyvässä kunnossa.

Naisten ei Metsolan mukaan ole pakko meikata, mutta useimmat meikkaavat. Mahdollisen meikin tule olla kevyt ja luonnollinen. Miehet voivat käyttää väritöntä kynsilakkaa ja huulikiiltoa.

Työkengät pitää lankata.

Pitkä lista ohjeita

Finnairin seikkaperäiset pukeutumissäännöt ovat Metsolan mukaan osa brändiä. Tavoitteena on, että henkilökunta herättää asiakkaissa luottamusta.

– Asiakaskuntamme on kansainvälistä. Olemme todenneet, että hillitty ja asiallinen ulkonäkö palvelee brändiämme, Metsola toteaa sähköpostissa.

Yhteiskunta ympärillä muuttuu, eli myös työpukeutumisen ihanteet voivat muuttua. Metsola vastaa niukkasanaisesti kysymykseen sääntöjen höllentämisestä ja esimerkiksi tatuointien sallimisesta.

– Tatuointeihin liittyviä ohjeistuksia seurataan aika ajoin, hän kirjoittaa viestissään.

Tutkija: Pukukoodit ovat monipuolistuneet

Pukeutumiskulttuuriin erikoistunut etnologian tutkijatohtori Arja Turunen Jyväskylän yliopistosta sanoo, että asiakaspalvelutyössä pukeutumiskoodit ovat ymmärrettäviä. Yritykset haluavat välittää henkilökunnan vaatteilla tiettyjä viestejä.

Esimerkiksi lentäminen on alkuaikoina ollut eliitin etuoikeus, ja tämä näkyy matkustamohenkilökunnan pukeutumisessa. Huolitellulla ulkoasulla on välitetty mielikuvaa ensiluokkaisesta palvelusta.

Turunen kuitenkin uskoo, että käsitykset sopivasta pukeutumisesta muuttuvat, laajentuvat ja elävät ajassa. Esimerkiksi Rovio-peliyhtiöstä tutuksi tullut Peter Vesterbacka esiintyy säännöllisesti julkisuudessa hupparissa puvuntakin sijaan.

– Käsitys pukeutumisohjeista on monipuolistunut.

Lue myös:

    Uusimmat