Uusiseelantilainen lentoyhtiö sallii jatkossa henkilökunnallaan myös näkyvät tatuoinnit

Oletko valmis maksamaan lentopäästöistä? 9:56
Oletko valmis maksamaan lentopäästöistä? Huomenta Suomen vieraana Sitran johtaja Mari Pantsar.

Uusiseelantilainen yhtiö aikoo jatkossa sallia henkilökunnallaan näkyvät tatuoinnit, uutisoi amerikkalaissivusto BBC.

Nykypäivänä tatuointien ei katsota olevan suoranainen este työllistymiselle – etenkin, jos niiden peittäminen on tarvittaessa mahdollista.

Esimerkiksi lentoemännän ja stuertin työssä näkyvät lävistykset ja tatuoinnit ovat kuitenkin kiellettyjä, sillä ne saattavat aiheuttaa eripuraa maailman eri kolkissa ihmisten muuttuneista asenteista huolimatta. 

Uusiseelantilainen Air New Zealand -lentoyhtiö tekee kuitenkin poikkeuksen sallimalla henkilökunnallaan myös näkyvät tatuoinnit.

Tatuoinnit sallituja siveellisyyden rajoissa

Mikä tahansa kuva ei kuitenkaan ole sallittu. Lentoyhtiöt hyväksyvät tatuoinnit, jotka eivät loukkaa muita ihmisryhmiä ja kulttuureja tai aiheuta ihmisissä muulla tapaa pahennusta.

– Tatuointeihin pätee samat säännöt kuin kielenkäyttöönkin: ethän voi työssäsi laukoa esimerkiksi vihamielisiä kommentteja, härskejä vitsejä tai käyttää rasistista kieltä, yhtiön tiedottaja toteaa.

Syrjintä sääntömuutoksen taustalla

Yhtiön toimitusjohtaja Christopher Luxonin mukaan lentoyhtiö haluaa antaa kaikille sen työntekijöille ja matkustajille mahdollisuuden itsensä ja kulttuuriperintönsä ilmaisuun. Yhtiö katsoo, että tatuoinnit ovat ihmisen tapa ilmaista itseään ja kulttuuriperintöään.

Taustalla on myös ihmisten kriittinen keskustelu lentoyhtiön aiempiin sääntöihin liittyen. Uudessa-Seelannissa asuvalle alkuperäiskansalle, maoreille, tatuoinnit ovat pyhiä.

Maorit koristavatkin vartaloaan näyttävillä kuvilla, minkä vuoksi heillä ei ole koskaan ollut mahdollisuutta työllistyä esimerkiksi lennonjohtajana tai lentoemäntänä.

Lentoyhtiön tekemä sääntömuutos astuu voimaan syyskuun 1. päivä.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähteet: BBC, Reuters

Lue myös:

    Uusimmat