Lukuisat erilaiset säännöt määrittelevät brittikuninkaallisten elämää – tiesitkö kaikki nämä kummalliset käytännöt?

6:37
Harry ja Meghan ovat lähteneet virallisesti hovista – kuninkaallisasiantuntija kertoo, mitä se tarkoittaa

Brittikuninkaallisten elämä on tarkoin säädeltyä.

Britannian kuninkaallisen perheen jäsenet elävät monin tavoin säädeltyä elämää. Erilaiset säännöt ja käytännöt ulottautuvat lukemattomilla tavoilla koskettamaan kuninkaallisten julkisia esiintymisiä kuin myös jotain yksityisempiäkin tilaisuuksia. 

Keräsimme kokoon joukon kummallisimpia sääntöjä, joiden mukaan kuninkaallisten on elettävä. 

Kuningattaren jälkeen ei saa syödä

Kun kuninkaallinen perhe ruokailee yhdessä ja perheen pää, 94-vuotias kuningatar Elisabet on lopettanut ruokailunsa ja syönyt viimeisen palasensa, on kaikkien muidenkin lopetettava syöminen. Elisabetilla on kuitenkin tapana jättää pieni murunen lautaselleen varmistaakseen, että muutkin saavat viimeisteltyä ateriansa rauhassa. 

Päivälliskeskustelut seuraavat tiettyä kaavaa

Illallisjuhlilla kuningatar Elisabet aloittaa aina keskustelun henkilön kanssa, joka istuu hänen oikealla puolellaan. Seuraavan ruokalajin aikana hän vaihtaa keskustelukumppanikseen vasemmalla puolella istuvan henkilön. 

Matkustaminen tuo mukanaan omat säätönsä

Kun kuninkaalliset matkustavat ulkomaille, on heillä oltava mukanaan aina musta suruasu yllättävän kuolintapauksen varalta.

Lisäksi kaksi kruununperijää eivät saa matkustaa yhdessä samalla kulkuneuvolla yllättävän onnettomuuden varalta. Näin ollen kun prinssi George täyttää 12 vuotta hän ei voi enää matkustaa yhdessä isänsä prinssi Williamin kanssa. Prinssi William ei puolestaan ole voinut matkustaa vuosikausiin yhdessä isänsä prinssi Charlesin kanssa.

Ei muistoja faneille

Kuninkaallisen perheen jäsenet eivät saa jakaa nimikirjoituksia tai ottaa yhteiskuvia kenenkään kanssa. 

Ruokarajoitukset

Äyriäiset ovat kuninkaallisilta kiellettyjen ruokien listalla, sillä äyriäisruuasta on suurempi mahdollisuus saada ruokamyrkytys kuin muista merenelävistä. Lisäksi Buckinghamin palatsissa ei lähteiden mukaan käytetä lainkaan valkosipulia, sillä kuningatar Elisabet inhoaa sitä. Elisabet ei kertoman mukaan ole myöskään pastan, perunoiden tai riisin ystävä. 

Pukukoodit

Kuninkaallisten pukeutumista säätelevät tiukat koodit, joita on lukuisia erilaisia tilaisuudesta riippuen. Perheen jäsenten odotetaan pukeutuvan säädyllisesti, eikä heitä nähdä julkisesti rennoissa vapaa-ajan asuissa. 

Myös kuusivuotias kruununprinssi George noudattaa tiukkaa asukoodia, johon kuuluvat räätälöidyt shortsit, eivät housut, sillä nuoret prinssit eivät koskaan käytä housuja. Housut on tarkoitettu nuorille ja aikuisille miehille, kun taas shortsit poikalapsille. 

Kuninkaallisten naisten on käytettävä kaikissa virallisissa tilaisuuksissa hattuja. Kuitenkin iltakuuden jälkeen sisällä tapahtuvissa tilaisuuksissa hatun sijaan on käytettävä tiaraa, mikäli on naimisissa oleva nainen. 

Naisten on myös aina käytettävä kuningatar Elisabetin tiukan linjauksen mukaan virallisissa tilaisuuksissa aina sukkahousuja.

Kuningattaren kanssa keskustelu ei ole mutkatonta

Mikäli päätyy keskustelemaan kuningatar Elisabetin kanssa, poistuu monarkki ensimmäisenä keskustelusta sen päätyttyä, sillä kenelläkään ei ole lupaa kääntää kuningattarelle selkäänsä.

Mikäli kuningatar Elisabet taas haluaa keskustelun loppuvan, hän käyttää käsilaukkuaan viestiäkseen tästä henkilökunnalleen. Mikäli Elisabet siirtää käsilaukkunsa vasemmasta kädestään oikeaan käteensä, on se vinkki siitä, että kuningatar on valmis päättämään keskustelun. 

Kun taas Elisabet asettaa käsilaukkunsa pöydälle, on ruokailun päätyttävä seuraavan viiden minuutin kuluessa. 

Asennoilla on väliä

Mikä tulee erilaisiin asentoihin julkisissa tilaisuuksissa, on kuninkaallisten naisten noudatettava useampia sääntöjä kuin miesten. Naisten on esimerkiksi istuttava tietyllä tavalla ja mikäli haluaa ristiä jalkansa, on niiden oltava ristittyinä aina nilkkojen, muttei koskaan polvien kohdalta. 

Kuninkaallisten naisten on myös poseerattava kuville niin, että heidän leukansa on samansuuntainen maaperän kanssa. Naispuolisten kuninkaallisten on myös pidettävä leukansa samassa tasossa portaiden kanssa, kun he poistuvat lentokoneesta. Kuninkaallisilla naisilla on oltava hyvä ryhti ja lisäksi heidän on vaikutettava siltä, että he ovat huomioneet asian, joka on heidän edessään. Kenties tämän tähden kuninkaalliset naiset pitävät usein kiinni portaiden kaiteesta lentokoneesta poistuessaan pitääkseen yllä hyvän ryhtinsä sekä tasapainonsa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja