Brittihovissa on tarkat säännöt sille, mitä kuninkaalliset suuhunsa pistävät – nämä take away -annokset ovat kuningatar Elisabetin ja muiden siniveristen suosikit

Kuningatar Elisabet ja muut kuninkaalliset nauttivat toisinaan myös muutakin kuin palatsin kokkien luomuksia.

Brittihovin elämään liittyy tunnetusti liuta mitä erilaisimpia sääntöjä. Osa niistä liittyy myös ruokailuun. 

Esimerkiksi kuningatar Elisabetin kanssa ruokailtaessa – vaikkakin vain perhepiirissä – tulee kaikkien tehdä kuten hallitsija. Kun Elisabet lopettaa syömisen, tulee muidenkin lopettaa – olivat he sitten täynnä tai ei. Kuningattaren kerrotaan myös inhoavan valkosipulia, joten hänen luonaan sitä ei tarjoilla.

Monarkkien tiedetään myös karttavan äyriäisruokia, sillä niissä ruokamyrkytyksen vaara on suuri.

Myös kuningatar Elisabet ja muut Britannian kuninkaalliset nauttivat kuitenkin toisinaan take away -annoksia. Kuningatar Elisabetin suosikkiannos on saarivaltion klassikko, fish and chips. Monarkin kerrotaan toisinaan nauttivan suosikkiannoksensa, kun hän oleilee Balmoralissa. Tavallisesti ruoan käy hakemassa paikallisesta pubista kuitenkin Elisabetin itsensä sijaan hänen turvamiehensä.

Kuningattaren lisäksi myös prinssi William ja herttuatar Catherine paljastivat vuonna 2017 BBC:n radiohaastattelussa nauttivansa melko usein take away -ruoasta.

Herttuatar Catherinen tiedetään nauttivat curryista ja muista mausteisista annoksista, kun taas prinssi William on tunnustanut, ettei tulinen ruoka ole hänen juttunsa. Prinssi on sen sijaan kertonut nauttivansa pizzasta ja kiinalaisesta ruoasta.

– Emme yleensä tilaa ruokaa palatsiin, vaan tapana on, että se noudetaan, herttuapari paljasti, mutta totesi, etteivät he tosin yleensä nouda annoksiaan itse.

Cambridgen herttuapari on kertonut myös pitävänsä Nando's-ketjun eteläafrikkalaisista kana-annoksista. Myös prinssi Williamin pikkuveljen prinssi Harryn on nähty hakevan ruokaa mukaansa samaisen ketjun ravintolasta.

Herttuatar Meghanin tiedetään noudattavan vegaanista ruokavaliota. Lehdistössä on liikkunut huhuja, joiden mukaan Meghan olisi joutunut napit vastakkain kuningatar Elisabetin kanssa, koska kuningatar vastustaa herttuattaren päätöstä kasvattaa pojastaan Archiesta vegaani.

Vegaaninen ruoka mielletään terveelliseksi, mutta myös Meghan on tunnustanut, että hänelläkin on ruokapaheensa.

– Voisin syödä ranskalaisia perunoita joka päivä, hän on kertonut.

Walesin prinssi Charles paljasti puolestaan viime vuoden marraskuussa Skotlannissa, millainen on hänen suosikkipizzansa.  Prinssi sai vierailullaan yleisön joukosta pizzan. Italialaistaustainen kokki kertoi tuolloin tahtoneensa tehdä prinssille pizzan, koska se on keskeinen osa hänen kotimaansa ruokakulttuuria.

– Hän ilahtui, kun kerroin, että se on margarita. Hän sanoi, että se on hänen suosikkinsa, pizzan prinssille ojentanut Erminio Di Meo paljasti.

Video: Megxit puhuttaa yhä – paljastaako kohukirja syyn Harryn ja Meghanin hovista lähdölle?

8:03

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja