Mainos

Britanniassa kriittinen valmiustila

Euroopan lentoliikenne on ollut tänään kaaoksessa terroriuhan vuoksi. Useisiin USA:han matkalla oleviin lentokoneisiin yritettiin salakuljettaa nestemäisiä räjähteitä. Terrori-iskujen valmiustila on nostettu Britanniassa kriittiseksi.

Britannian poliisi ilmoitti aamulla estäneensä mittavan terrori-iskuhankkeen, joka olisi onnistuessaan pudottanut useita lentokoneita Britannian ja Yhdysvaltain välillä.

Tiedon jälkeen turvatoimet Britannian kentillä kiristettiin äärimmilleen ja suuri osa lentoliikenteestä peruttiin kokonaan.

Terroristit yrittivät poliisin mukaan tehdä "käsittämättömän laajan joukkomurhan". He aikoivat räjäyttää lentokoneita, jotka olisivat olleet matkalla Britanniasta Yhdysvaltoihin.

Amerikkalaislähteiden mukaan terroristit aikoivat räjäyttää United Airlinesin, American Airlinesin ja Continental Airlinesin matkustajakoneita.Eri lähteiden mukaan tähtäimessä olisi ollut 6-10 konetta.

- Tarkoituksena oli räjäyttää useita lentokoneita, mikä olisi aiheuttanut useita kuolonuhreja, totesi Britannian sisäministeri John Reid lausunnossaan.

Britannian poliisi on pidättänyt suunnitelman takia 24 henkilöä eri puolilla maata, muun muassa Lontoossa ja Birminghamissa. Kaikkien pidätettyjen kerrotaan olevan Britannian kansalaisia. Myös Pakistanissa on tehty pidätyksiä Britannian pidätyksiin liittyen.

Poliisipäällikkö Paul Stephenson Lontoon poliisista vihjasi pidätettyjen kuuluvan uskonnolliseen yhteisöön, minkä uskottiin tarkoittavan ääri-islamisteja. Uutistoimisto Press Associationin mukaan valtaosa pidätetyistä on pakistanilaista syntyperää.

Nimettömänä pysytelleen poliisilähteen mukaan iskut oli tarkoitus tehdä lähes yhtäaikaisesti ilmassa, käyttäen nestemäisiä räjähdysaineita.

-Uskomme, että terroristit aikoivat salakuljettaa räjähteet koneisiin käsimatkatavaroissa ja räjäyttää ne lentojen aikana, Stephenson totesi.

Poliisin mukaan suunnitelmaa ei ollut välttämättä tarkoitus toteuttaa tänään. Poliisioperaatiota oli suunniteltu jo pidemmän aikaa.

Britanniassa korkein valmiustila

Valmiustila terrori-iskujen varalle on tänään nostettu Britanniassa kriittiseksi, eli kaikkein korkeimmalle tasolle, kertovat turvallisuusviranomaiset. Kriittinen valmiustila tarkoittaa sitä, että vakavan terrori-iskun uhka maassa on välitön.

Myös Yhdysvallat on tänään kiristänyt turvajärjestelyjään kaiken lentoliikenteen osalta.

Terroriuhka aiheuttaa lentojen myöhästymisiä

Britanniassa paljastunut terrori-suunnitelma on tänään sekoittanut lentoliikennettä useissa maissa.

Kaikkien Britannian lentokenttien turvajärjestelyjä on kiristetty huomattavasti. Heathrow'n lentokenttä Lontoossa on ollut päivällä suljettu saapuvalta liikenteeltä. Nyt maan sisäiset lennot jälleen toimivat.

Britannian ilmailuviranomaiset ovat kehottaneet välttämään lentämistä, ellei se ole ehdottoman tärkeää.

Heathrown lentokentälle syntyi paha tungos terroriuhan vuoksi.

Käsimatkatavaroita ei toistaiseksi sallita millään maasta lähtevällä lennolla. Myöskään mitään elektronisia laitteita, kuten kännyköitä, ei saa tuoda matkustamoihin. Joitakin välttämättömiä tavaroita, kuten lompakon ja passin, saa tuoda koneen sisätiloihin läpinäkyvässä muovipussissa.

Turvatarkastuksissa jokaiselle matkustajalle tehdään läpivalaisun lisäksi erillinen ruumiintarkastus. Matkustajien on syytä varautua useiden lentojen viivästymiseen.

(MTV3-Reuters-AFP-STT-DPA)

Britannian ilmailuviranomaisten matkatavaroita koskevat ohjeet: http://www.dft.gov.uk/stellent/groups/dft_about/documents/page/dft_about_612280.hcsp

LUE MYÖS:

LUE MYÖS:

LUE MYÖS:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.