MTV seurasi sotaa keskiviikkona 26. lokakuuta

Ukrainan sodan taistelutilanteen uusimmat käänteet 6:37
Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori, everstiluutnantti Janne Mäkitalo käy läpi viimeisimmät tiedot Ukrainassa.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa ja sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 26. lokakuuta 2022.  

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Ukrainan armeija kertoo vallanneensa takaisin kyliä Donbassin alueella
  • Venäjän on väittänyt Ukrainan valmistelevan "likaisen pommin" käyttöä, länsimaat tyrmänneet väitteet
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä syyskuun lopulla
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.47: Slovenia: Venäjä käytti vanhaa slovenialaista kuvaa väitteissään "likaisesta pommista"

Venäjä käytti vanhaa kuvaa slovenialaisista palovaroittimista väitteissään Ukrainan rakentamasta niin sanotusta likaisesta pommista, sanoi Slovenian pääministerin Robert Golobin neuvonantaja Dragan Barbutovski uutistoimisto AFP:lle keskiviikkona.

– Venäjän ulkoministeriön Twitter-postauksessaan käyttämä kuva on Slovenian ydinjätehuoltovirasto Araon kuva vuodelta 2010, Slovenian hallitus sanoi Twitterissä.

Pääministerin neuvonantaja Barbutovski kertoi, että kuvaa oli käytetty väärin ja Araon tietämättä.

Araon johtaja Sandi Virsek sanoi lausunnossa, että kuvan esineet ovat yleiseen käyttöön tarkoitettuja palovaroittimia 

Kuvassa näkyvissä pusseissa lukee sloveeniksi sana "radioaktiivinen". Slovenian hallitus kertoi tviitissään, että palovaroittimet "sisältävät radioaktiivisen lähteen", mutta niissä ei ole mitään Venäjän ulkoministeriön Twitterissä luettelemista radioaktiivisista materiaaleista.

Slovenian ydinjätehuoltoviraston johtajan mukaan kuvaa on käytetty ammatillisiin esityksiin suurelle yleisölle ja asiasta kiinnostuneille. 

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu on väittänyt Ukrainan valmistelevan iskua "likaisella pommilla".

Likaisella pommilla tarkoitetaan räjähdettä, jossa tavanomainen räjähdysaine levittää radioaktiivista ainetta ympäristöön. 

21.00: Ulkoministeri Blinken: Putinia on varoitettu ydinaseen käytön seurauksista

Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken sanoo, että Yhdysvallat on toistanut varoituksensa ydinaseen käytön seurauksista, tällä kertaa suoraan Venäjän presidentille Vladimir Putinille. Asiasta kertoo CNN

Blinken ei kertonut, millä tavoin viesti oli välitetty Venäjälle.

Yhdysvallat on jo aiemmin varoittanut Venäjää ydinaseen käytön seurauksista, mutta Blinkenin ilmoitus on ensimmäinen, jossa varoituksen kerrotaan annetun suoraan presidentti Putinille.

20.40: Zelenskyi: Venäjä on käyttänyt Ukrainassa noin 400:aa iranilaislennokkia 

Venäjä on käyttänyt noin 400:aa iranilaisvalmisteista lennokkia hyökkäyksessään Ukrainan siviilejä ja infrastruktuuria vastaan. Asiasta kertoo uutiskanava CNN:n mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

https://edition.cnn.com/europe/live-news/russia-ukraine-war-news-10-26-22#h_c2f67d3f95b88ee1fbb6193bc6f67faf

Zelenskyin mukaan Ukrainan armeija on pudottanut droneista 60–70 prosenttia.

Iran on kiistänyt toistuvasti toimittaneensa Venäjälle Ukrainaa vastaan käytettyjä droneja, mutta brittiläiset, ranskalaiset ja saksalaiset diplomaatit ovat CNN:n mukaan kehottaneet YK:n pääsihteeriä tutkimaan Iranin lennokkien siirtoa Venäjälle.

20.20: Ukrainassa kuolleen yhdysvaltalaisveteraanin ruumis palautetaan perheelle

Ukrainassa taistelussa kuolleen yhdysvaltalaissotilaan jäänteet on tunnistettu, ja ruumis lähetetään pian miehen perheelle. Asiasta kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan USA:n ulkoministeriön tiedottaja Ned Price. Hän ei kerro miehen nimeä yksityissyyden suojan vedoten.

Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andri Jermak kertoi aiemmin tänään miehen olleen Yhdysvaltain armeijan veteraani Joshua Jones. Hänen jäänteensä oli saatu vankienvaihdossa Venäjän kanssa.

Ned kiitti Ukrainaa avusta neuvotteluissa.

18.13: Venäjän nukkehallinto: 70 000 ihmistä jättänyt kotinsa Hersonissa

Ainakin 70 000 ihmistä on jättänyt kotinsa Ukrainan eteläosassa sijaitsevassa Hersonissa viikon kuluessa, Venäjän alueelle asettama virkamies sanoi alueelliselle tv-kanavalle tänään keskiviikkona. 

Hersonin nukkehallinnon johtaja Vladimir Saldo on sanonut jo aikaisemmin hallinnon siirtävän ukrainalaissiviilejä Dneprjoen länsipuolelta Ukrainan vastahyökkäyksen vuoksi.

Saldon mukaan luku voi olla suurempi, koska ihmiset ovat voineet käyttää omia veneitään joen ylittämiseen kyseiseen tarkoitukseen järjestettyjen lauttojen sijaan.

Venäjä on puhunut siviilien siirtämisestä evakuoimisena. Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) on arvioinut, että niin kutsuttua evakuointia käytetään luultavasti julkisivuna sille, että suuria määriä ukrainalaisia siirretään Venäjälle.

Ukraina on verrannut siviilien siirtämistä karkotuksiin.

16.33: Putin valvoi ydinuhkaan vastaavien joukkojen harjoituksia

Venäjä presidentti Vladimir Putin on valvonut tänään keskiviikkona strategisten pelottelujoukkojen koulutusta. Joukkojen on tarkoitus vastata ydinaseuhkiin.

Kremlin lausunnon mukaan Putin valvoi maassa, ilmassa ja merellä tapahtuneita harjoituksia, joissa laukaistiin ballistisia sekä risteilyohjuksia.

Video: Putin tarkkaili ydinaseharjoitusta etäyhteydellä – Venäjän julkaisema kuvamateriaali esitteli strategista kalustoa

Putin tarkkaili ydinaseharjoitusta etäyhteydellä – Venäjän julkaisema kuvamateriaali esitteli strategista kalustoa 1:54

Valtion televisio näytti Putinin valvomassa harjoituksia valvomosta käsin. Harjoitusten koelaukaisuja tehtiin Kamtshatkan niemimaalla Venäjän itäosassa sekä Barentsinmerellä.

Venäjä on toistuvasti uhannut käyttää ydinaseita sen jälkeen, kun maan joukot hyökkäsivät Ukrainaan.

Venäjä ei ole onnitellut Britannian uutta pääministeriä Rishi Sunakia tämän tultua nimitetyksi virkaan. Kremlin edustajan Dmitri Peskovin mukaan presidentti Putin ei lähettänyt onnittelusähkettä.

– Britannia kuuluu tätä nykyä epäystävällisten maiden kategoriaan. Siispä, ei onnittelusähkettä, Peskov kuittasi.

13.56: Shoigu toisti jälleen väitteensä Ukrainan likaisesta pommista

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu on jälleen toistanut väitteensä siitä, että Ukraina olisi valmistelemassa iskua niin sanotulla likaisella pommilla.

Shoigu toisti väitteensä keskustellessaan puhelimitse Kiinan puolustusministerin Wei Fenghen kanssa sekä toisessa puhelinkeskustelussa Intian puolustusministerin Rajnath Singhin kanssa, kertoi Venäjän puolustusministeriö.

Ukraina ja länsimaat ovat torjuneet Venäjän väitteet perusteettomina.

Likaisella pommilla tarkoitetaan räjähdettä, jossa tavanomainen räjähdysaine levittää radioaktiivista ainetta ympäristöön.

13:54: Venäjällä uusi perustelu sodalle: Ukraina täytyy kiireellisesti puhdistaa saatanasta

Venäjä on jo pitkään perustellut omille kansalaisilleen hyökkäystä Ukrainaan natsismin kitkemisellä eli denatsifikaatiolla. Nyt kuvioihin on tullut mukaan myös Ukrainan puhdistaminen saatanasta eli "desatanisaatio".

Venäjän turvallisuusneuvosto pitää Ukrainan "desatanisointia" eli saatanasta puhdistamista yhä kiireellisempänä, uutisoi valtiollinen media Tass.

Turvallisuusneuvoston sihteerin avustaja Aleksei Pavlov huomautti venäläisen Argumenty i fakty -lehden haastattelussa, että Ukrainan vapauttaminen saatanasta on hyvin ajankohtainen ja kiireellinen tehtävä. 

11.55:Ukrainan presidentin neuvonantaja: Venäjä ei aio vetäytyä Hersonista

Viime viikkoina venäläiset ovat perääntyneet Hersonin seudulla, sillä joukot ovat olleet vaarassa jäädä ansaan Dnepr-joen rannalle Ukrainan puskiessa eteenpäin. Venäjän miehityshallinnon nimittävät viranomaiset evakuoivat seudun asukkaita joen yli itärannalle, kun Ukraina samaan aikaan lähestyy länsirantaa.

Presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantajan Oleksiy Arestovychin arvion mukaan tällä hetkellä ei ole havaittavissa merkkejä siitä, että Venäjä valmistautuisi hylkäämään itse Hersonin kaupunkia.

– Kaupungin tilanne on selvä. Venäläiset täydentävät ja voimistavat joukkojaan siellä. Tämä merkitsee sitä, ettei kellään siellä ole aikomusta vetäytyä. Raskaimmat taistelut tullaan näkemään kaupungissa.

9.23: Britannian tiedustelu: Joukko venäläisiä iskee rautateitä vastaan

Venäläinen sodanvastainen ryhmä “pysäyttäkää vaunut” sabotoi raideliikennettä Venäjän ja Valko-Venäjän välillä, kertoo brittitiedustelu tilannekatsauksessaan. Brittien mukaan Venäjän Belgorodin alueen kuvernööri kertoi aiemmin rautatien vaurioituneen räjähdyksessä maanantaina noin 15 kilometriä Valko-Venäjän rajalta. Lue lisää aiheesta tämän linkin takaa.

8.46: Asiantuntija: Venäjä pelaa jatkoajalla 

Venäjä on Ukrainan sodassa jatkoajalla, toteaa sotatieteiden tohtori Jarno Limnell Twitterissä julkaisemassaan tuoreessa analyysissä. 

05.10: Britannian tuore pääministeri aloitti diplomatian - puhelut sekä Bidenille että Zelenskyille

Britanniassa uusi pääministeri Rishi Sunak on luvannut Britannian jatkavan tukeaan Ukrainalle. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi oli ensimmäinen ulkomainen johtaja, jonka kanssa Sunak puhui puhelimessa aloitettuaan pestinsä pääministerinä.

Lisäksi Sunak puhui puhelimessa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa. Bidenin kerrotaan vakuuttaneen, että Britannia on edelleen Yhdysvaltojen läheisin liittolainen.

Bidenin ja Sunakin on määrä tavata kasvotusten G20-kokouksessa Indonesiassa ensi kuussa. (STT–AFP)

TIISTAIN SOTAUUTISIA

23.06: Pentagon: Venäjä on ilmoittanut suunnitelluista ydinaseharjoituksista

Venäjä on ilmoittanut Yhdysvalloille suunnittelemistaan ydinasejoukkojensa harjoituksista. Asiasta kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltain puolustusministeriö.

Pentagon kieltäytyi kertomasta harjoituksista tarkemmin. Oletettavasti niissä koelaukaistaan ballistisia ohjuksia. Niitä käytetään lentoratansa takia vain pitkillä matkoilla. 

– Yhdysvalloille on ilmoitettu, ja kuten olemme aiemmin korostaneet, tämä on Venäjän rutiininomainen, vuosittainen harjoitus, USA:n ilmavoimien prikaatikenraali Patrick Ryder kertoi tiedotustilaisuudessa. 

– Tässä suhteessa Venäjä noudattaa asevalvontansa velvoitteitaan ja avoimuutta koskevia sitoumuksiaan.

20.37: Ukrainassa käynnistettiin operaatio polttoaineen turvaamiseksi etulinjan alueille

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshukin mukaan lähellä rintamaa asuvilla ukrainalaisilla on pula hiilestä, dieselistä ja polttopuusta.

Hallinto aikoo siirtää 562 miljoonaa hryvniaa eli noin 1,5 miljoonaa euroa kahdeksalle alueelle, joissa taisteluiden etulinja kulkee. Ministerin mukaan sillä voidaan hankkia 5 000 tavaravaunullista polttopuuta, jolla lämmitetään 70 000 kotitaloutta.

Vereshtshukin mukaan edessä ovat vaikeat ajat, mutta vakuutti maan pystyvän selviytymään talvesta.

Vereshtshuk myös sanoi tänään tiistaina, että ulkomailla oleskelevien ukrainalaisten kannattaisi odottaa kevääseen ennen kuin palaavat Ukrainaan, jotta maan energiaverkko kestää talven yli.

Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjä on tuhonnut kolmanneksen Ukrainan energiaverkosta hyökkäyksillään maan infrastruktuuriin.

Katso myös: Ukrainalaiset säästävät nyt sähköä useiden voimalaitosten tuhouduttua

Ukrainalaiset säästävät nyt sähköä useiden voimalaitosten tuhouduttua 1:53

19.20: Ukraina: Venäjä tyhjentänyt Hersonin vankilan käyttääkseen vankeja kaupungin puolustukseen

Ukrainan joukot ovat jatkaneet viime päivinä etenemistään Hersonissa eteläisessä Ukrainassa. Ukraina sanoo vapauttaneensa alueella jo noin 90 asutuskeskusta vastahyökkäyksen alettua elokuussa.

Venäjän on povailtu vetävän joukkojaan Hersonin alueen pääkaupungista Hersonista, jotta ne eivät jää mottiin Dnepr-joen ja Ukrainan joukkojen väliin.

Tiedot Hersonin tilanteesta ovat kuitenkin hajanaisia, ja Venäjän on myös raportoitu siirtäneen kaupunkiin uusia joukkoja valmistautuen taisteluun.

Ajatushautomo ISW:n mukaan venäläiset sotabloggaajat ovat raportoineet Hersonin asukkaiden värväämisestä taisteluihin, mutta tietoja ei ole vahvistettu.

Ukrainan mukaan Venäjän turvallisuusjoukot ovat vapauttaneet Hersonin vankilasta suurimman osan vangeista, ja suunnittelevat käyttävänsä heitä kaupungin puolustukseen.

Lue myös:

    Uusimmat