Sotatieteiden tohtorin tuore analyysi: Näitä neljää temppua Putin yrittää käyttää sotaonnen parantamiseen

Tasan 8 kuukautta Ukrainan sotaa – Näin alueiden hallinta on muuttunut 1:40
Tasan 8 kuukautta Ukrainan sotaa – näin alueiden hallinta on muuttunut.

Venäjä on Ukrainan sodassa jatkoajalla, toteaa sotatieteiden tohtori Jarno Limnell Twitterissä julkaisemassaan tuoreessa analyysissä. Limnell pohjustaa analyysinsä muistuttamalla, että Kiovan nopea valtaaminen ja valtiojohdon vaihto epäonnistui, kuten myös toisessa vaiheessa Itä- ja Etelä-Ukrainan valtaaminen.

Tohtorin mukaan myös pakotteet purevat ja sisäisesti sota vaikuttaa venäläisten arkeen. Limnell arvioi presidentti Vladimir Putinin hakevan ratkaisuja nyt neljää eri reittiä.

Venäjä hakee tukea ulkopuoleltaan aktiivisesti. Erityisesti toivottu tuki Kiinasta ja Intiasta ei isolla mittakaavalla tapahdu.

– Venäjälle tukea antavat valtiot, kuten Iran ja Pohjois-Korea, ovat yhtä luotettavia kuin Venäjä itse. Ulkomainen tuki ei ole Venäjälle ratkaisun tie.

Ukrainassa Venäjä jatkaa infrastruktuurin ja ihmisten elämänolosuhteiden tietoista tuhoamista. Myös julmuudet ja väestösiirrot jatkuvat. Erilaisia psykologiseen hämmentämiseen liittyviä toimia, kuten väitteet likaisesta pommista, on myös Limnellin mukaan luvassa.

– Tämäkään tie ei tuo menestystä.

Sisäisen järjestyksen kovin keinoin ylläpitämisen lisäksi Venäjä panostaa nyt suuren määrän sotilaita saamiseksi Ukrainan rintamille.

– Vaikka vaikeaa, lisää tulossa muun muassa liikekannallepanolla ja rekrytoimalla kommandoja Afganistanista. Tätä on syytä seurata ja Ukrainaa tuettava.

Putin luottaa edelleen vahvasti energia-aseen toimivuuteen talven myötä.

– Länsimaissa sisäinen kritiikki lisääntyisi, myönteisyys Venäjän energiaa kohtaan kasvaisi ja tuki Ukrainalle vähenisi. Lännessä on rivit pidettävä suorina, tämä on keskeinen asia sodan lopputulokselle.

Lue myös:

    Uusimmat