Britannian ruokakaupoissa myydään nyt kolme tomaattia kerrallaan – kasvispulasta syytetään sekä brexitiä että supermarkettien hintakilpailua

Kylmä sää Espanjassa ja Pohjois-Afrikassa on tyhjentänyt vihannestiskejä tuonnista riippuvaisessa maassa.

Britanniassa supermarkettien tyhjät hedelmä- ja vihannestiskit kuumentavat tunteita ja ovat johtaneet kiihkeään väittelyyn siitä, kenen syytä puutteet ovat.

Pulaa on viime aikoina ollut niin parsakaalista, kurkusta, salaatista, tomaateista, paprikasta kuin vadelmista ja muista tuotteista.

Tämä on joidenkin mielestä ilmiselvästi seurausta brexitistä ja sen aiheuttamista kaupan esteistä, toiset syyttävät Espanjan kylmiä säitä, kallista energiaa ja supermarkettien äärimmäistä hintakilpailua.

Monet ruokakaupat ovat alkaneet säännöstellä tuotteiden myyntimääriä ja sallivat asiakkaiden ostaa joistakin tuotteista enintään kolme kappaletta kerrallaan. Tilanteen ei odoteta hellittävän vielä viikkoihin.

Britannian hallitus on selittänyt toimitusvaikeuksia kylmällä säällä eteläisessä Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa, joista suurin osa tuoreista tuotteista tuodaan. Samalla hallitus on ehdottomasti kiistänyt, että ongelmat olisivat seuraus brexitistä.

"Syökää nauriita"

Ympäristöministeri Therese Coffey neuvoi brittejä arvostamaan kotimaisia tuotteita ja erikoisuuksia, jotka ovat kulloinkin saatavilla.

– Monet ihmiset söisivät juuri nyt nauriita sen sijaan, että ajattelisivat välttämättä lehtisalaattia ja tomaatteja ja sellaisia, Coffey sanoi parlamentissa.

Ministerin naurissuositus ei herättänyt briteissä kovin suurta innostusta.

Brexit-syyttelyn, eteläisten maiden sääolojen ja nauriiden lisäksi keskusteluun on noussut myös Britannian ruokahuolto.

Britannian tuottajajärjestö NFU:n puheenjohtaja Minette Batters sanoi Britannian järjestelmän tuottavan halpaa ruokaa, mutta kohtaavan nyt suuria ongelmia nousevien kustannusten muodossa.

Guardianin ruokakriitikko Jay Raynerin mukaan ongelmat ovat merkki toimimattomasta ruokajärjestelmästä. Maan suuret supermarket-ketjut ovat taistelleet asiakkaista raivokkaalla hintakilpailulla. Sen myötä tuoreiden hedelmien ja vihannesten tuottaminen Britanniassa on käynyt taloudellisesti mahdottomaksi, kun energia on kallistunut ja brexit aiheuttanut työvoimapulaa.

Lue myös:

    Uusimmat