Britannian kuninkaallisen laivaston alus vierailee parhaillaan Turussa – miehistöllä on opittavaa Itämeren säästä

Britannian kuninkaallisen laivaston hävittäjä vierailee Turussa – MTV Uutiset tapasi aluksen päällikön 1:50
Aluksen päällikkö Peter Evans korosti MTV:n haastattelussa Itämeren turvallisuustilanteen olevan erittäin merkittävä koko Eurooppaa ajatellen.

Ison-Britannian kuninkaallisen merivoimien alus HMS Diamond vierailee parhaillaan Turussa.

HMS Diamond osallistuu Norjanmereltä johdettuun harjoitukseen, joka ulottuu aina Itämerelle asti, sillä on merkittävä rooli Euroopan vakaudelle.

Aluksen päällikkö Peter Evans korosti MTV:n haastattelussa Itämeren turvallisuustilanteen olevan erittäin merkittävä koko Eurooppaa ajatellen.

– Itämeren alue tulee olemaan monina tulevina vuosina yhtä tärkeä kuin se ollut tähänkin asti. Se on tärkeä ei ainoastaan Euroopan vakauden, vaan myös koko maailman vakauden kannalta.

HMS Diamondilla on lukuisia kyvykkyyksiä.

– Yksi tehtävistämme on ampua alas ohjuksia, joilla pyritään hyökkäämään laivojamme vastaan. Sen toteuttamiseksi käytämme maailmanluokan ohjusjärjestelmäämme, Evans kertoo.

– Toinen tehtävämme on kontrolloida ystävällismielisiä hävittäjälentokoneita. Siinä tehtävässä käytämme tutkiamme, radioitamme ja erityiskoulutuksen saanutta henkilöstöämme.

Itämeren sääolosuhteet tuovat haastetta

Vaikka henkilökunta onkin osaavaa, sillä on silti opittavaa Itämeren erityisistä olosuhteista.

Aluksen tähystäjä ja luutnantti Max Randles-Hall on huomannut sääolosuhteiden tuovan uusia haasteita.

– Yksi asia, jonka olen havainnut täällä on se, miten nopeasti säätila voi muuttua. Olemme työskennelleet verrattain lämpimässä ilmastossa ja nyt lämpötila on pudonnut kahden vuorokauden kuluessa 20 asteella, Hall sanoo.

Itämerellä asiaan kuuluu myös jää, joka tuo lisähaasteita. 

– Tämä on suhteellisen tuntematon toimintaympäristö meille, mutta me nautimme haasteisesta, joita uusi ympäristö tuo tullessaan, Hall kertoo.

Suomi lisää Naton ketteryyttä ja iskukyvykkyyttä

Britit sanovat Suomen tuovan Natoon arvokkaan lisän. Evans arvelee Suomen tuovan mukanaan Natoon harvinaisen ketterän ja liikkuvan iskukyvykkyyden. 

– Tärkein asia Natossa on, että se on rauhan voima, ei sodan voima. Tuomalla kaikki jäsenmaat yhteen se rakentaa pelotteen, joka ylläpitää rauhaa ja vakautta koko Euroopan alueella. 

Aluksella on noin 250 hengen miehistö.

Lue myös:

    Uusimmat