Venäläiset öljytankkerit ovat kiinnittäneet Rajavartiolaitoksen huomion – näin Suomen merialuetta valvotaan

Rajavartiolaitoksen Raja- ja meriosaston komentajan Juho Vanhatalon mukaan turvallisuusympäristössä on tapahtunut muutoksia myös Suomen merialueella. 

Juho Vanhatalon mukaan Rajavartiolaitos valvoo merialueita kulloisenkin riskiarvion mukaisesti. Balticconnector-kaasuputken ja tietoliikennekaapelin vaurioiden myötä Rajavartiolaitos on lisännyt läsnäoloaan Suomenlahdella väliaikaisesti. Tämä johtuu osallistumisesta Keskusrikospoliisin (KRP)  tutkintaan. 

Hetkellisesti Rajavartiolaitoksen alusyksiköiden läsnäolo on siellä lisääntynyt, Vanhatalo kertoo. 

KRP sai valmiiksi kaasuputken vauriokohdan teknisen tutkinnan torstaina. Tutkinnan yhteydessä vaurioituneen kohdan läheltä löytyi "erittäin painava esine". Tutkimukset vauriokohdan ympäristössä jatkuvat edelleen. 

Euroopan hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen totesi torstaina MTV Uutisille, että kaasuputken rikkoutumisen aiheutti todennäköisesti ankkuri. 

Uhat ja riskit Itämerellä eivät ole muuttuneet

Vanhatalon mukaan merenalaisen infrastruktuurin suojaaminen ja siihen kohdistuvat uhat ovat olleet esillä jo pitkään. Tilanne on hänen mukaansa Suomen merialueilla hyvin rauhallinen turvallisuusympäristön muutoksista huolimatta.  

Nyt olemme kiinnittäneet huomiota esimerkiksi siihen, että millaisella kalustolla venäläinen öljynkuljetuskalusto Itämerellä liikkuu ja minkälaisia riskejä se esimerkiksi meriympäristölle voi aiheuttaa, Vanhatalo kertoo. 

Rajavartiolaitoksen tehtäviin kuuluu rajavalvonnan lisäksi myös muun muassa ympäristövahinkojen ja rikosten torjunta.  Vanhatalo huomauttaa, että Suomen merialueilla on paljon turvattavaa, josta vaurioitunut infrastruktuuri on yksi osa. 

Merellä on paljon ihmishenkiä, meri itsessään, sen eläimistö ja monia muita tekijöitä, joita pitää pystyä suojelemaan. 

Tilannekuvan ja uhka-arvioiden avulla Rajavartiolaitoksen voimavarat pyritään kohdentamaan mahdollisimman hyvin. 

Samoilla toimivaltuuksilla ja resursseilla suojataan myös merenalaista kriittistä infrastruktuuria, Vanhatalo sanoo. 

Merten turvaaminen vaatii yhteistyötä 

Vanhatalon mukaan Rajavartiolaitos tekee merialueilla tiivistä yhteistyötä kansallisten ja kansainvälisten kumppanien kanssa. 

Teemme yhteistyötä niin Viron kuin Ruotsin kanssa ja esimerkiksi pelastusoperaatioissa tuemme toisiamme ristiin, Vanhatalo kertoo. 

Yhteistyötä tehdään myös taustatietojen ja meritilanteen osalta. Ruotsi sai eilen tietoa Virolta, että myös sen teleliikennekaapeli on ulkoisen voiman aiheuttama. 

Me vaihdamme tietoa siitä, mitä merillämme tapahtuu naapurimaidemme ja muiden yhteistyökumppaniemme kanssa. Sitä tarvitaan jo siihen, että meriliikenne on turvallista, Vanhatalo kertoo. 

Alusten liikkumista seurataan Vanhatalon mukaan hieman lennonjohtoon verrattavalla järjestelmällä. 

Liikennettä valvotaan myös onnettomuuksien estämiseksi. Tämä on ensiarvoisen tärkeää, ja sillä vältetään vuosittain monia onnettomuuksia, hän kertoo. 

Liikennettä valvoo liikenteenohjauskeskuksen ohella myös merivartiosto. Alusten kulkuun voidaan tarvittaessa puuttua, ja niitä voidaan esimerkiksi ohjata reitillä.

Se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että alukseen otetaan yhteys ja huomautetaan, että olette ”väärällä kaistalla”, noin karrikoidusti sanottuna. 

Uusia toimintamuotoja tarvitaan

Hybridiosaamiskeskuksen Savolainen pohti torstaina MTV Uutisten haastattelussa, että Suomen on yhdessä liittolaistensa kanssa löydettävä merialueiden turvaamiseksi myös uusia toimintatapoja. 

Täytyy kehittää toimintamuotoja, joilla löydetään sellaiset kummajaiset, jotka eivät näytä oikeaa tietoa MarineTraffic:iin, Savolainen sanoo. 

Hän mainitsee esimerkkinä satelliitit, joiden avulla voisi seurata, että meriliikenteen seurantaan välitetyt tiedot ovat oikeita.

Merenalaisen infrastruktuurin vaurioiden myötä myös Nato ilmoitti lisäävänsä läsnäoloaan Itämerellä. Naton lausunnon mukaan tehostettuihin toimenpiteisiin kuuluu lisää valvonta- ja tiedustelulentoja. Alueelle myös lähetetään neljän miinanraivaajan laivue. 

Savolaisen mukaan Naton läsnäolon pelotevaikutus toimii. 

Mitä enemmän täällä on kavereita, sen parempi, Savolainen sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat