Nato lisää läsnäoloa Itämerellä – alueelle lähetetään myös miinanraivaajia

Nato partioi jatkossa Itämerellä enemmän. 

Nato lisää partiointia Itämerellä alueen merenalaiselle infrastruktuurille äskettäin aiheutuneiden vahinkojen vuoksi, ilmoitti sotilasliittouma torstaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Tehostettuihin toimenpiteisiin kuuluu lisää valvonta- ja tiedustelulentoja. Alueelle lähetetään myös Naton neljän miinanraivaajan laivue, Nato sanoi lausunnossaan.

Valtioneuvoston kanslian tiedotteen mukaan toimenpiteet ovat osa Naton normaalia toimintaa, joka liittyy vedenalaiseen infrastruktuuriin kohdistuneen vaurion jälkeiseen tilanteeseen. 

– Seuraamme tilannetta edelleen tiiviisti, ja olemme edelleen tiiviissä yhteydessä liittolaisiimme Viroon ja Suomeen sekä kumppanimme Ruotsiin, Naton tiedottaja Dylan White sanoi Reutersin mukaan.

"Toimenpiteet eivät tarkoita, että sotilaallinen uhka olisi kasvanut"

– Nato tehostaa yleistä valppautta Itämeren alueella. Toimenpiteet eivät tarkoita, että sotilaallinen uhka olisi kasvanut. Naton suunnittelemat toimenpiteet on koordinoitu tiiviissä yhteistyössä Suomen puolustushallinnon sekä Viron ja Ruotsin kanssa, toteaa puolustusministeri Antti Häkkänen.

Balticconnector-kaasuputkeen ja Suomen ja Viron väliseen datakaapeliin kohdistuneiden tuhotöiden tutkinta jatkuu. Tutkintaa johtaa Keskusrikospoliisi, jolle Puolustusvoimat ja Rajavartiolaitos antavat virka-apua. Tutkinnasta ja sen etenemisestä tiedottaa tutkinnanjohtaja. Nato on valmiudessa myös tarvittaessa tukemaan jäsenmaitaan kriittisen vedenalaisen infrastruktuurin suojaamisessa. 

Lue myös:

    Uusimmat