"Britannian FBI" varoittaa: Haittaohjelma ottaa tiedostosi panttivangiksi

Britannian rikosviraston NCA:n kyberrikollisuusyksikkö varoittaa laajamittaisesta sähköpostihuijauksesta.

Huijausviestejä on lähetetty jopa kymmenille miljoonille briteille. Posteja on suunnattu erityisesti pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Huijasviestit näyttävät siltä, kuin ne olisivat pankkien lähettämiä.

"Britannian FBI" -lempinimen saanut NCA varoittaa, että kyseiset viestit sisältävät haitallisen liitetiedoston, joka pystyy asentamaan uhrien koneelle CryptoLocker-sovelluksen.

CryptoLocker salaa uhriensa koneilla olevat tiedostot, jonka jälkeen näytölle ilmestyvä ponnahdusikkuna vaatii lunnaina kahta Bitcoinia eli noin 640 euroa, jotta käyttäjälle annettaisiin salauksen purkuun vaadittava avain.

NCA ei suosittele maksamaan lunnaita rikollisille. Viraston mukaan ei ole mitään takeita siitä, että lunnaiden maksusta olisi edes apua.

Tapausta tutkitaan parhaillaan ja viranomaiset pyrkivät selvittämään huijauspostien lähteen. 

Kansallinen tietoturvaviranomainen Cert-fi kertoo sivuillaan, että on olemassa merkkejä siitä, että CryptoLockerin käyttämää komentopalvelinten järjestelmää oltaisiin tehostamassa. Tämä voi merkitä myös sitä, että haittaohjelmaa tullaan tapaamaan enemmän Suomessakin.

Lue myös:

    Uusimmat